Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsbolagöverklagar beslut

Överklagar avslag på undantaget från tillståndsplikt.

Annons

NV Nordisk vindkraft vill komma undan tillståndskravet för att lägga elkabel mellan de planerade 81 vindkraftverken på gränsen mellan Hudiksvall och Nordanstig. Energimarknadsinspektionen har sagt nej till undantag från nätkoncession, och nu överklagar vindkraftsbolaget till regeringen.

Planerna gäller att anlägga 33 kilovlts markförlagd kabel mellan de planerade vindkraftverken, och anslutningsledning till en servicebyggnad.

Norrhälsinge vindkraftsanläggning uppfyller flera av villkoren för undantag, men strandar på den punkt som gäller att området ska vara väl avgränsat.

Parkens yttersta gräns skulle kunna avgöras med ledning av att vindkraftverk står spridda över ett större område, skriver Energimarknadsinspektionen, men det uppstår tveksamheter när man ska bedöma om det är en eller flera parker.

Nordisk vindkraft tycker att myndigheten är alltför snäv i tolkningen av undantagsreglerna, och att man på så sätt har skapat en praxis som strider mot lagens mening. Därför har man nu överklagat beslutet till regeringen.

Mer läsning

Annons