Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill stoppa rökningen

/
  • Stig Forslin, Hudik Taxi, Marie Lemnert, Hudiksvalls Trafikskola, Thomas Jansson, Wadéns Trafikskola och Mats Nylander, Hudiksvalls kommun, visa på att det finns hjälp att få mot rökberoendet.

Just nu pågår rökfria veckan och en mängd krafter samlas, främst för att få unga att avstå från tobak.

Annons

Fritidsledare Mats Nylander kan presentera en grupp inflytelserika organisationer och personer i kampen mot tobaken: Sisu idrottsledarna, kommunala skolor, Hudiksvalls Trafikskola, Wadéns Trafikskola och Hudik Taxi hör till dem som vill motarbeta tobaksbruket.

– Under riskutbildningen tar vi upp saker som trötthet, alkohol och droger. Där kommer också rökning i bilen med. Då tar vi upp vilken skillnad det är att svara i mobilen, byta en cd och att tända en cigarett, vilket är betydligt svårare och farligare, konstaterar Thomas Jansson, Wadéns Trafikskola.

Marie Lemnert, Hudiksvalls Trafikskola, konstaterar att fler av deras elever röker. Det syns bland annat på askkoppen utanför, som måste tömmas oftare.

I lokalen skyltar trafikskolan med att det finns hjälp att få mot rökberoendet. Marie Lemnert är ordförande för länets trafikskolor och har med sig Thomas Jansson i styrelsen. Det var en lätt uppgift för dem att få gehör i kampen mot tobak ute bland företagen under ett möte i slutet av oktober.

– Det här är ett gäng som når många ungdomar. Ju fler de hindrar ju bättre är det. Man måste ju tro att arbetet har stor betydelse, tycker Mats Nylander.

Mer läsning

Annons