Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktiga inköp skjuts upp

Ekonomisk återhållsamhet måste råda inom Hudiksvalls kommun som avbryter upphandlingen av ett nytt digitalt styrsystem.

Annons

– Återhållsamhet är viktigt. Ekonomerna sammanställer delårsbokslutet nu, men det ser inte bra ut, säger tf kommunchef Ulrika Wenn vid Hudiksvalls kommun.

Det nya styrsystemet är tänkt att minska tiden manuellt arbete som krävs för att kontrollera hur effektivt förvaltningarna arbetar. Det är en investering som väntas ge tidsbesparingar och högre kvalitet på verksamheten.

– Det är ett system som efterfrågas av våra arbetsledare för att få bättre uppföljningar, säger Ulrika Wenn.

Men kommunen har inte råd att göra den miljoninvesteringen och efter överläggningar med de fackliga organisationerna beslutades att skjuta upp den investeringen på obestämd tid.

Sedan flera månader står det klart att framför allt social- och omsorgsförvaltningen dras med kostnader som den inte hinner korrigera innan årets slut. Det kommer in allt fler anmälningar om barn som far illa och måste omhändertas genom socialtjänsten. Även äldreomsorgen har kostnader som inte hinner anpassas till budget och det beror bland annat på att kostnaderna för hemsjukvården blivit högre än beräknat. Förvaltningschef Pia Andersson bedömer att skatteväxlingen som gjordes med landstinget i samband med att hemvården togs över av kommunen lades på för låg nivå.

Inför det faktum att kommunen spräcker sin budget under 2015 har kommunledningen fattat beslut om ekonomisk återhållsamhet.

– Vi håller igen på en sådan nivå att vi avstår utbildningsdagar, säger Ulrika Wenn.

Hudiksvalls kommun saknar för tillfället ordinarie ekonomichef sedan Staffan Lindvall lämnat sin tjänst efter tre år med känslor av "otillräcklighet". Funktionen upprätthålls av kommunchef Bengt Friberg under tiden rekryteringen pågår.

Nästa delårsrapport väntas vara klar om två veckor.

Mer läsning

Annons