Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för farliga isar

/
  • Skoterförare och skridskoåkare varnas för att bege sig ut på de lömska isarna.

Vintervädret lockar ut många på isarna. Men det gäller att se upp. Nu varnas både skoterförare och skridskoåkare.

Annons

Under det vita täcket döljer sig lömska isar.

– Vi vill uppmana alla att iaktta största försiktighet, säger Per-Åke Persson, ordförande i skoterklubben Lokatten.

Den rejäla mängden snö som har fallit under de senaste veckorna lägger sig på isarna som ett isolerande täcke. Det gör att isen växer långsamt och ojämnt.

– Det finns risk för öppna ytor på flera ställen. Vi vill därför varna folk för att bege sig ut på isarna, säger Per-Åke Person.

För skoterförarnas del gäller det inte bara att se upp med den tunna isen. Också arbetet med vattenledningen från Hallboviken till Hudiksvall kan orsaka stora faror.

– Det är bland annat stenar som är uppgrävda och rör som står upp ur marken. Det kan vara väldigt svårt att se dem, eftersom snön ligger över och täcker. Kör man in i dem kan det gå väldigt illa, säger Per-Åke Persson.

Inte bara skoterförare bör vara försiktiga med de förrädiska isarna. De som längtar efter att bege sig ut på långfärdsåkning på skridskor bör också vara vaksamma, helst av allt avvakta.

– Hudiksvallsfjärdens is har till exempel lagt sig i helgen. Men den täcks nu av några centimeter snö som isolerar och förhindrar istillväxten. Det är inte rekommendabelt att ge sig ut där. Detsamma gäller även andra nylagda isar, säger Lars Swartling, Friluftsfrämjandet i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons