Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdtider ökar för missbruk

Frivilligvården för vuxna med missbruk ökar i Hudiksvall. Fler skrivs in och vårdtiderna på institution ökar. Samtidigt brister kommunen i samordning och uppföljning.

Annons

Antalet beviljade frivilliga vårddygn på institution för vuxna med missbruksproblem har ökat i Hudiksvall från 4695 till 6 800 vårddygn på ett år. Antalet vårddygn per person har ökat från 65 dygn till 87 dygn.

– Det kan bero på olika behandlingsmetoder, att de tar olika lång tid. Vårddygnen ökar också ju mer vårdkrävande personen är. Många har en samsjuklighet med psykisk problematik, säger Johanna Olsson, chef för vuxenenheten på socialtjänsten i Hudksvall.

Enligt Socialstyrelsens öppna jämförelser 2012 saknar Hudiksvall missbruksstöd vissa insatser för helhetssyn och samordning. Det gäller dels rutiner för samverkan kring äldre med missbruksproblem, dels uppföljning av intern samverkan. Det finns inte heller någon överenskommelse om samarbete med landstingets psykiatri eller rutiner för samverkan med Kriminalvården.

– Vi arbetar på en överenskommelse med psykiatrin och det ska bli gemensamma utgångspunkter för hela länet för beroendevården, säger Johanna Olsson.

Det saknas också uppföljning av extern samverkan i Hudiksvall. Kommunen brister även i hur kunskapsbaserad verksamheten är. Det har inte genomförts någon inventering av aktuella klientgrupper, inte någon analys av gruppen unga vuxna och ingen systematisk uppföljning av resultat på individnivå.

– Vi jobbar med det också för fullt, vi har hålilt på sen förra hösten och ska utvärdera vilka system vi ska använda, säger Johanna Olsson.

Mer läsning

Annons