Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fjärde Hudikbo känner sig otrygg

/

Fler polispatruller och bättre gatubelysning skulle göra Hudiksvall till en tryggare kommun. Var fjärde Hudiksvallsbo är rädd för att drabbas av bostadsinbrott, misshandel eller överfall.

Annons

– Det har spårat ur bra mycket, säger Göte Andersson, från Hudiksvall.

Han berättar att han för en tid sedan kom i kontakt med ett gäng ungdomar, som utan anledning började provocera honom.

– Men jag backade, berättar han.

Fler synliga polispatruller, i synnerhet under kvälls- och nattetid, tror han att skulle kunna göra Hudiksvall till en tryggare kommun.

– Men det är väl ekonomin som sätter stopp där. Som det är nu vågar man nästan inte vara ute, säger Göte Andersson.

När säkerheten och tryggheten i landets alla kommuner rangordnades av Sveriges kommuner och landsting, SKL, hamnade Hudiksvall långt ner på listan. Samtidigt har invånarna blivit tryggare under det gångna året.

I Hudiksvall är summan av antalet olyckor, bränder, våldsbrott, inbrott och stölder per 1 000 invånare hög, sett ur ett landsperspektiv. När Sveriges 290 kommuner rankades på den årliga trygghets- och säkerhetslistan, placerade sig Hudiksvall på plats 211. Jämfört med 2010 har Hudiksvall klättrat tolv placeringar.

Närmare 28 procent av invånarna upplevde oro för att råka ut för bostadsinbrott under 2011. Något färre, 22 procent, var rädda för att drabbas av misshandel eller överfall.

– Det är viktigt att vara ute och lyssna, sätta örat mot marken. Vi träffade exempelvis tidigare ungdomar som inte hade någonstans att vara. Och nu har Brandgaraget fått längre öppettider. Så istället för att hänga ute på stan har de unga nu en lokal att vara i. Det känns jättebra, säger kommunalrådet Jonas Holm (M).

Också Nordanstigs kommun har avancerat på listan. Där minskade både antalet bränder, olyckor och våldsbrott under 2011. Det sammanvägda resultatet av fjolårets händelser ledde till att Nordanstig hamnade på plats 100, vilket är 61 placeringar bättre än för 2010.

Mer läsning

Annons