Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern välkomnar Lars Ohlys avhopp

/
  • Daniel Pettersson vill lyfta fram Lars Ohlys arbete som partisekreterare, då Vänsterpartiet genomgick en stor förändring under Schymans ledning.
  • Alf Norberg kallar partiledarkandidaten Jonas Sjöstedt en lysande politiker, men ser gärna ett delat uppdrag med även Ulla Andersson i ledarduon.

Att Lars Ohly avgår som partiledare välkomnas av lokala vänsterpartister i Hudiksvall.
> Länspolitiker kan bli ny V-ledare

Annons

"Det är nog klokt" är svaret som de båda vänsterpolitikerna Alf Norberg och Daniel Pettersson först ger på frågan om hur de ser på att Lars Ohly inte ställer upp för omval när en partiledare ska väljas vid kongressen nästa år.

- Jag tror att de allra flesta aktiva och sympatisörer tycker att det är dags för ett byte, fortsätter Alf Norberg, ordförande för partiföreningen i Hudiksvall samt oppositionsråd i landstinget, men berömmer vänsterledaren för att vara en skicklig debattör som alltid är påläst.

- Jag tror vårt parti behöver en nystart. Vi har haft en antal val nu som har varit dåliga, säger kommunpolitikern och oppositionsrådet Daniel Pettersson, och fyller i att valresultatet inte ska skyllas enbart på Lars Ohly.

När Lars Ohly meddelade sin avgång på en presskonferens på tisdagen, var det efter en sommar då flera motkandidater trätt fram. Vänsterpartiets talesperson i ekonomisk-politiska frågor, Ulla Andersson som ursprungligen kommer från Bollnäs men numera bor i Gävle, är en av dem. Riksdagsledamoten och förre EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt och partiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde är två andra.

- Jag tycker att Jonas Sjöstedt är självskriven som efterträdare. Han har visat att han kan åstadkomma förändringar i sitt arbete inom EU och han pratar på ett sådant sätt att folk förstår vad han säger, säger Daniel Pettersson, och får medhåll från Alf Norberg.

Mer läsning

Annons