Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanlig mask dödar spigg

/
  • En levande spigghona bredvid en binnikemask av arten schistocephalus, som är mycket vanlig hos spigg. Drabbade fiskar kan ha 10–15 sådana i sin buk.
  • Spiggexperten Bertil Borg tror att denna binnikemask är av en annan art än schistocephalus, då formen är något mer taggig.

Spiggens lek kan sluta med döden men även en parasit kan avsluta fiskens liv. Vita, platta maskar i kustvikarna är ett tecken på detta.

Annons

Som tidningen skrev nyligen är det vanligt att spiggen dör så här års efter en intensiv lekperiod. Och eftersom det är ovanligt mycket spigg i havet just nu så blir det följaktligen fler döda fiskar inne i vikarna. På flera håll längs med hälsingekusten har anhopningar med tusentals döda fiskar synts den senaste tiden.

Men även en parasit kan vara orsak till spiggens död. Efter att ha sett bilder från Karskär säger Bertil Borg, professor vid zoologiska institutionen på Stockholms universitet, att det förmodligen är binnikemasken schistocephalus som drabbat spiggen.

- De allra flesta spiggar har den här parasiten och det är ingenting som är speciellt för lektiden. Den kan finnas i fisken i flera månader men ofta växer den till sig när det börjar bli varmt i vattnet och det kan döda spiggen, säger han.

Läs en längre artikel i Hudiksvalls tidning torsdagen den 4 augusti.

Mer läsning

Annons