Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsdrog finns i Hudiksvall

/

Drogen MDPV sprider sig snabbt och har stor utbredning i framför allt Västmanland. Den livsfarliga drogen finns också i Hudiksvall, där vården tagit emot ett antal MDPV-påverkade under den senaste månaden.

Annons

MDPV är en förkortning av metylendioxipyrovaleron, och anses vara tio gånger starkare än amfetamin. Drogen, som också kallas "badsalt" eller "apdamm", kan göra brukaren psykotisk och våldsam. På flera platser i Sverige syns nu en ökad spridning av MDPV-missbruk.

- Vi får uppgifter om att den dyker upp lite överallt. Det spelar ingen roll om man bor i Haparanda eller Stockholm, du kan ändå beställa drogen enkelt och anonymt på nätet, säger Lars Hansson, nationell specialist på narkotika vid Tullverket.

I Hudiksvall har vården stött på ett antal fall av MDPV-påverkade missbrukare bara under den senaste månaden, enligt Helena Fahlstedt på presstjänsten för Landstinget Gävleborg. På Hudiksvallspolisen har man inte sett någon direkt ökning av drogen, men man vet att den förekommer.

- Vi vet att det förekommer fall av MDPV i Hudiksvall, men vi vet inte hur omfattande det är, säger Alf Andersson, samordnare för narkotikabrott i norra Hälsingland.

Drogen är narkotikaklassad sedan februari 2010 och förekommer främst bland ungdomar och i missbrukarkretsar. Narkotikaspecialisten Lars Hansson berättar att drogen är kraftigt beroendeframkallande och att försäljare av MDPV ofta har en trogen kundkrets. Han varnar också för de konsekvenser som missbruket kan få till följd.

- Amfetamin och kokain är jättefarligt, men den här drogen är ännu mer potent. Den kan ha effekt i upp till sju dygn och den gör ofta missbrukaren väldigt aggressiv, säger han.

Mer läsning

Annons