Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvisades efter polishämtning

/
  • Per-Olov Svedberg, diakon i baptistförsamlingen, är upprörd över utvisningen av kvinnan och hennes dotter.

Tre frikyrkor i Hudiksvall kritiserar migrationspolitiken, i ett öppet brev till migrationsminister Tobias Billström. Brevet kommer sedan en eritreansk kvinna och hennes handikappade barn hämtades av polis en sen decemberkväll, och utvisades.

Annons

Kvinnan och hennes nioåriga dotter bodde sedan ungefär ett år i Iggesund. Dottern har Downs syndrom och ett hjärtfel som skulle ha opererats en kort tid efter utvisningen, uppger Per-Olov Svedberg, diakon i Hudiksvalls baptistförsamling.

– De hade en del kontakt med församlingen. Så träffade jag en av deras grannar på macken, och han berättade att polisen hade kommit sent en kväll och hämtat dem. Sedan dess har vi inte hört av dem, säger Per-Olov Svedberg.

Efterforskningar som församlingen har gjort säger att kvinnan och hennes dotter ska befinna sig i Frankrike, men några klara besked har man inte fått från Migrationsverket, berättar Per-Olov Svedberg.

– De vägrar att släppa någon information. När vi fick veta vad som hade hänt, gjorde vi ett upprop i frikyrkorna, och några hundra personer har skrivit på. De hade i alla fall bott i Sverige ett helt år, och flickan skulle få sitt hjärtfel opererat. Och har man Downs syndrom i Eritrea, då är man inte välkommen i samhället. Då får man bo i ett stall, säger Per-Olov Svedberg.

I det öppna brevet till Tobias Billström hänvisar frikyrkorna till utlänningslagens formuleringar om barnets bästa, och tillvägagångssättet kritiseras skarpt. Utvisningen, kort tid före den planerade hjärtoperationen, är inte heller förenlig med barnkonventionen, skriver frikyrkorna.

Det finns ingen empati, ingen humanism eller medmänsklighet i de regler som tillämpas, skriver undertecknarna i brevet, och de kräver att regelsystemen ska ändras. Hanteringen har inte skett, skriver man, på ett sådant sätt att det lever upp till hur ett civiliserat samhälle ska hantera människor.

Mer läsning

Annons