Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprop för Norrbovägen

/

En levande landsbygd kräver god infrastruktur men så är inte fallet med Norrbovägen och nu kräver Hudiksvalls turistorganisationer att vägen åtgärdas innan 2019.

Annons

Trafikverkets besked är att tidigast 2019 kommer vägen att åtgärdas, med reservationen "om medel tillförs". Det är en skrivning som Destination Glada Hudik och Visit Glada Hudik ogillar tillsammans med Norrbo byalag och Dellenbygdens framtid samt BVT-gruppen och Dellenbygdens företagsakademi.

Läs insändaren Risig Norrboväg

De vädjar till Hudiksvalls kommun, landshövding Per Bill och Region Gävleborg att tillsammans sätta press på Trafikverket att höja standarden på Norrbovägen för att åstadkomma regional utveckling.

Påtryckarna har målsättningen att göra väg 745 mellan Bjuråkers kyrka och Bergsjövägen i Hög till en turistväg märkt med brunvita turistskyltar.

Läs mer: Kryssningsturister lägger till

Trafikverket väljer att prioritera sina vägpengar till vägar som används av den tunga trafiken.

Den nya bron över Norrboån ska hålla högsta bärighetsklass, men organisationerna oroar sig för Trafikverkets målsättning när bron i Fors, Näsviken ska byggas om. Organisationerna befarar att hela Norrbovägen ska nedgraderas till bärighetsklass 3 som ytterligare begränsar den tunga trafikens möjligheter att använda vägen, vilket kan leda till sämre framtida underhåll.

Läs mer: Så sa partierna i #kandulova

Uppmaningen till myndigheterna och landshövdingen är att gemensamt verka för att Norrbovägen ska få högsta standarden.

– Vi har tagit upp frågan om Norrbovägen många gånger för att vägen är usel, säger Hudiksvalls kommunalråd Mikael Löthstam (S).

Han anser att Norrbovägen är viktig för arbetspendling och kollektivtrafik. Samtidigt påpekar han att den tunga trafikens behov som framförs via Handelskammaren styr mycket av Trafikverkets prioriteringar.

– Vi tar med oss påtryckningarna till Trafikverket, men vi vet också att Handelskammaren har stort inflytande, säger Mikael Löthstam.

Mer läsning

Annons