Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung man får rätt mot försäkringskassan

En man i 20-årsåldern har fått rätt till den aktivitetsersättning som försäkringskassan nekade honom. Förvaltningsrätten säger att hans handikapp är tillräckligt skäl för att ersättningen ska betalas ut.

Annons

Ärendet har pågått under flera år, och när försäkringskassan i juli 2010 avslog mannens ansökan om aktivitetsersättning begärde han omprövning. I november samma år kom ett nytt avslagsbeslut från försäkringskassan, och mannen gick vidare till förvaltningsrätten.

Försäkringskassan hävdade att nedsättningen av mannens arbetsförmåga inte stämmer överens med kraven om minst en fjärdedels nedsättning under minst ett år, i alla områden på arbetsmarknaden.

Mannens läkare styrker å sin sida att handikappet är omfattande. Det finns en utvecklingsstörning som gör att mannen har begränsad initiativförmåga och uthållighet, samt att han får aggressionsutbrott.

Tillsammans med fler delar av handikappet innebär detta att hans svårigheter med arbetslivet måste bedömas som livslånga, om han inte hittar ett arbete med nära stöd och handledning, förklarar läkaren. Ytterligare en läkare styrker den bedömningen.

Förvaltningsrätten har tagit till sig de medicinska synpunkterna, och förklarar i sin dom att mannen har rätt till ersättning.

Mer läsning

Annons