Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst minut för döda kollegor

/

Klockan 12 på onsdagen höll byggnadsarbetare på Iggesunds bruk en tyst minut för att hedra arbetskollegor som omkommit på jobbet.

Annons

På en gräsplätt utanför fabriksbyggnaden hade tiotalet byggnadsarbetare samlats för att markera sin oro över arbetsmiljöfrågan. I fjol omkom i snitt en byggnadsarbetare i månaden och bara i maj omkom två män när de arbetade med en betongtrappa i Solna.

Roger Hellström är skyddsombud på företaget Brinkab som bland annat har ett 20-tal ställningsbyggare inne på Iggesunds bruk. Han var den som hade kallat till den tysta minuten och han tycker att frågan om säkerhet på arbetet är mycket viktig.

– Det har blivit värre och värre. Nu senast var det de här som omkom i Stockholm. Det borde inte få hända över huvud taget, säger Roger Hellström.

Den tysta minuten hölls över hela landet och Byggnads kräver i samband med det en nollvision lik den som finns mot dödsolyckor i trafiken. Fackförbundet menar att det finns brister i arbetsmiljön och i säkerhetstänkandet på många företag.

För ställningsbyggarna på Iggesunds bruk innebär arbetet ofta jobb på höga höjder och flera farliga moment.

– När det gäller säkerheten så funkar det bra här för oss. Men jag tror att det finns ett stort mörkertal, särskilt när det gäller utländska arbetare. De olyckorna rapporteras nog inte in i samma utsträckning. Så antalet arbetsplatsolyckor är fler än vad man tror, säger Roger Hellström.

Mer läsning

Annons