Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyskar på pilgrimsfärd i Hälsingland

/

På måndagen samlades åtta pilgrimer från Tyskland för en tur med kyrkbåt mellan Hålsjö och Norrbo. Båtturen ingår i en pilgrimsfärd på Stråsjöleden mellan Enånger och Stråsjö.

Annons

Pilgrimsvandringen dirigeras av den ekonomiska föreningen Pilgrimstid, som följer medeltida pilgrimers spår och bygger och stakar ut gamla pilgrimsleder.

– Det går inte att bygga lederna hur som helst. De måste godkännas och ha en historisk anknytning, säger Ulf Krantz, ordförande för Pilgrimstid Sverige och guide på Stråsjöleden.

De åtta tyska pilgrimer som i veckan vandrar den cirka åtta mil långa sträckan består av medlemmar från the German Society of Saint James, en förening som stakar ut pilgrimsleder i Tyskland.

– Vi kom i kontakt med Pilgrimstid och tyckte att vi borde skapa någon form av koppling mellan pilgrimslederna i Tyskland och Sverige. Så vi bestämde oss för att resa upp och vandra här i Hälsingland för att visa för de där hemma att det går att göra pilgrimsvandringar även i Sverige, säger Fred Hasselbach, medlem av the German Society of Saint James.

Vandringen mellan Enånger och Stråsjö tar sex dagar. Och Stråsjöleden skiljer sig markant från de leder som Fred Hasselbach vandrat i Tyskland.

– I Tyskland finns det byar och människor precis överallt, och man kan ta buss vissa sträckor om man behöver. Här är det väldigt annorlunda, säger Fred Hasselbach.

Den sjätte dagen anländer pilgrimerna vid Stråsjö kapell och efter det går färden vidare med bil mot ledens slutdestination i Trondheim.

Mer läsning

Annons