Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om elljusspår i Hög

/
  • – Spåret har blivit bredare och bredare, utan att föreningen inte har något avtal att alls ha spåret på skiftet, säger Olle Ahlgren.

Olle Ahlgren, Hudiksvall, äger mark i Hög där en del av elljusspåret går. Men Högs SK har ingen rätt att vara där, säger han, långt mindre röja, utöka och ha belysningsstolpar på skiftet.

Annons

Under årens lopp har det hänt en hel del med spåret, men något tillstånd för elljusspåret har aldrig funnits, säger Olle Ahlgren..

– Först satte de upp lyse på några tallar. Några år sedare var de dit med grävmaskin, de har flyttat och breddat spåret, och satt upp belysningsstolpar. De har aldrig hört av sig och frågat om lov, säger Olle Ahlgren..

Han hävdar att det inte går att komma till tals med Högs SK, trots att han flera gånger har försökt diskutera saken. Högs SK uppger att det finns ett avtal, som en gång slöts med Olle Ahlgrens far

Roger Johansson, ordförande i Högs SK, uppger att det finns ett servitut, men hos lantmäteriet finns inga servitut eller andra avtal inskrivna för fastigheten. Var avtalet ifråga finns, och hur villkoren ser ut, kan Roger Johansson inte svara på.

– Inte en aning. Men papperet ska finnas hos någon i Hög, sedan gammalt tillbaks, säger Roger Johansson.

Enligt det försvunna servitutet har föreningen rätt att sköta spåret, och därmed röja undan i närheten, säger han.

Finns det inte ett papper som bevisar att ett nyttjanderättsavtal gäller för all framtid, kan en markägare hur som helst säga upp förbindelsen, enligt Jori Munukka, professor i civilrätt vid juridiska fakulteten, Stockholms universitet. Förmånstagaren måste dock få en rimlig uppsägningstid.

För Olle Ahlgren handlar det inte om att säga upp avtalet, men att verkligen få ett formaliserat och undertecknat avtal.

– Jag vill lämna över till mina barn, och de vill att allt ska vara klart, säger Olle Ahlgren.

Mer läsning

Annons