Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två ord som tre unga kvinnor ständigt får höra: "Lilla gumman"

/
  • Sättet vi uppfostrar barnen är det som lägger grunden för skillnaderna mellan kvinnor och män tycker Nora Boestad, Hanna Jonsson och Emelie Markgren, elever på Bromangymnasiet.

Kvinnodagen är en stark symbol och en påminnelse i vardagen om att relationen mellan kvinnor och män kan bli mer jämställd. Så beskriver tre gymnasieelever kvinnodagens betydelse idag. Vi träffade Nora Boestad, Hanna Jonsson och Emelie Markgren i Bromangymnasiets bibliotek.

Annons

Läs mer: Kvinnodagen till stöd för kvinnor i krig

– Kvinnodagen är att hitta en gemenskap med dem som brinner för kvinnofrågor, säger Hanna Jonsson, Ljusdal, som går tredje år på Bromangymnasiets estetiska program.

Det behövs en dag som uppmärksammar att dagens samhälle är styrt mer av män än andra tycker klasskamraten Nora Boestad, Bjuråker. Som unga kvinnor tycker de tre att de ständigt blir påminda om att de är just unga kvinnor, och därmed mindre inflytelserika.

Läs mer: Ledare: Tvingas till sex för att få skydd och mat

– Det har jag upplevt så många gånger att en äldre man ser ner på mig som någon lägre ställd och säger "lilla gumman, du förstår..." säger Emelie Markgren, Delsbo.

Hon talar om situationer där män tar positioner som hon själv skulle klara av, men som samhället inte ger henne tillgång till för att hon är unga och kvinna.

Läs mer: Sextrakasserieri Stockholm och Köln i debattfokus

De tre tycker sig se tydliga strukturer som också påverkar relationerna bland deras jämnåriga, med förväntningar på att tjejer ska ta mindre plats och vara mer beredda att anpassa sig än killar. Bara genom att avvisa en invit från en man riskerar du att bli uthängd som en dålig människa förklarar de tre. Särskilt i sociala medier är det förbjudet att säga ifrån och att gå utanför ramarna. För unga kvinnor som dem kan det resultera i hot. Därför är feminismen ett viktigt redskap för dem att analysera omvärlden.

Deras definition av feminism är kort och gott jämställdhet. Men de anser inte att relationen mellan män och kvinnor kan förändras genom jämställdhet. Det går inte att byta ut feminism mot "jämställdism".

– Om vi tänker oss att på ett jämställt sätt göra det bättre för alla, så kommer kvinnorna fortfarande att vara mindre värda. Vågskålen måste balanseras, säger Emelie Markgren, och visar samtidigt genom att höja armen, så blir den inte horisontell, balanserad, handen är fortfarande lägre än armbågen.

Läs mer: Kulturmannen och den nonchalerade kulturkvinnan

Det är sättet vi uppfostrar våra barn som hindrar jämställdheten mellan könen tycker de tre esteteleverna. Det tar sin början i dagis där killar beskrivs som gulliga när de tränger sig på tjejer. Det fortsätter i skolan där tjejerna uppmanas att stå ut med killar som tafsar för "det är bara hans hormoner som spökar".

– Sedan när han är i 25-årsåldern och våldtar, så förstår vi inte vad det beror på, säger Hanna Jonsson.

Läs mer: Opinion: Vart tog feminismen och jämställdheten vägen?

Det är konstigt att ingen ser sambandet när man låter unga bete sig på ett sätt där männen lär sig att det är okej att utöva våld som en kärlekshandling och samtidigt få tjejerna att tro att han älskar dig när han slår dig tillägger hon.

– Det här är inte skolans ansvar utan det här är allas ansvar, säger Emelie Markgren.

Visst har samhället åstadkommit mycket vad gäller jämställdhet mellan könen, men målsättningen måste vara att titta fram mot vad som är önskvärt att uppnå tycker de tre. Frågan vad som krävs för att bli nöjda besvarar Hanna Jonsson.

– Det är när alla kön får samma sociala, politiska och ekonomiska rättigheter och skyldigheter, säger hon.

– Och möjligheter, avslutar Emelie Markgren.

Läs även: Tolvåriga tjejer om jämställdhet: "Har man inte smink är man ful"

Se även: "Alla borde fira kvinnorna i sin omgivning"

Premium: Han vägrade frufridagen: Hur ska samhället fungera när herrarna inte får vila?

Läs också: Kvinnligt företagande har stannat upp – lika få som för 20 år sedan

Mer läsning