Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV4-chef från Hudiksvall träffade blivande ledare

/
  • Peter Lindström, kanaldirektör tv-kanaler på TV4, berättade om sin karriär för blivande ledare som deltar i Rotarys Ryla-program. Lagarbete är viktigt, påpekar han.

Han beskriver sig själv som en gäst i medievärlden. Men en gäst som verkar trivas, för Hudiksvallsfödde Peter Lindström började på TV4 för 15 år sedan och är numera kanaldirektör. På måndagen berättade han om sin karriär för deltagarna i Rotarys ungdomsprogram.

Annons

Peter Lindström hade egentligen hittat drömjobbet för en nationalekonom när han fick arbete på numera nedlagda Sika, Statens institut för kommunikationsanalys. Men han har alltid varit intresserad av tv och när han 1997 fick möjlighet att börja på TV4 med att prognostisera tittarsiffror kunde han inte säga nej. Han hade ganska mycket synpunkter på tablåläggningen och 2001 tyckte dåvarande vd Jan Scherman att han skulle sluta tjata och börja med planeringen i stället. 2002 blev han planeringschef, sedan programdirektör och i dag är Peter Lindström kanaldirektör och chef för ett affärsområde som omsätter över 3 miljarder kronor årligen. Men precis som alla andra "gammalmedia" väntar stora utmaningar.

– Tv-landskapet förändras enormt, konstaterar 45-åringen. Tittarna är inte längre kanaltrogna, utan programtrogna.

Tittandet har också spridit ut sig på flera plattformar och många människor vill i dag själv bestämma när de ska titta. Men än så länge är det det traditionella tv-tittandet som reklamfinansierade TV4 tjänar mest pengar på.

Samtidigt som tittarbeteenden förändras finns det dock en trend att gå tillbaka till det traditionella. Det gäller stora format som Melodifestivalen. I lördags såg till exempel över 4 miljoner tittare Loreen vinna tävlingen.

– Det var den tredje högsta tittarsiffran som mätts upp. De stora formaten kommer att överleva en bra tid framöver, så länge vi har bra historier att berätta. Lägereldsbeteendet finns fortfarande kvar.

Men vad gäller ledarskapet då, har han några tips till dem som vill bli en bra ledare i framtiden?

– Jag vet inte om det finns några universaltips. Det är hårt arbete som gäller. Att använda sig av sunt förnuft, vara ödmjuk, lyssna på folk. Och att man utmanar sig oavbrutet.

Mer läsning

Annons