Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusen fler hundar i Hudik

De senaste fem åren har hundägandet ökat med mer än 1000 hundar i Hudiksvall, enligt Jordbruksverkets register.

Annons

Hunden är människans bästa vän. Hundägandet ökar i Sverige och Gävleborg bidrar till det. I Hudiksvall finns det nu 3 887 hundar registrerade på 2765 ägare. Det är en ökning med 1122 hundar sedan 2008, varav 168 sedan förra året.

– Det är fantastiskt roligt att fler kommit på vilket fint sällskap hunden är, säger Lisa Sandström, ordförande i Svenska brukshundsklubben i Hudiksvall.

I Nordanstig har hundägandet ökat från 1056 till 1507 hundar de senaste fem åren. Lisa Sandström tror det framförallt är sällskapshundar som ökar. I alla fall har hon sett en nedgång när det gäller brukshundar.

– Det är tråkigt, antalet som anmäler sig till kurser och tävlingar har sjunkit, säger hon.

Men det kan också bero på att fler vänder sig till privata hundtränare i stället för till Brukshundsklubben. Huvudsaken är att man tar ansvar för sitt hundägande, tycker Lisa Sandström.

– Allt har med ägaren att göra, inte hunden. Att plocka upp efter sig och ha hunden under kontroll till exempel. Skaffar man hund ska man gärna gå en kurs, säger hon.

I hela landet har det registrerade hundägandet hos Jordbruksverket ökat med 227 353 hundar sedan 2008. Idag är antalet hundar 762 435 i Sverige. Registreringen har varit obligatorisk sedan 2001 och sedan 2005 är de allra flesta som förs in nya hundar.

Mer läsning

Annons