Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turné med hjärnkoll till Hudik

Det finns många stora frågor kopplade till den lättsamma inramning som utställningen i kringrullande Brainbus, hjärnbussen, visar. På onsdagen slogs dörrarna upp på Möljen i Hudiksvall.

Annons

Läs även: Internationella Parkinsondagen: "Det går att leva ett bra liv"

– Vi gör det här under tre år och det här är tredje sommaren som vi åker runt i Sverige, berättar Anne Thelander vid Neuroförbundet.

Anne Thelander vid Neuroförbundet tycker att det har varit en rolig och givande turné med hjärnbussen.

Projektet kommer att avslutas efter sommaren och hon är nöjd.

– Det har varit fantastiskt roligt! Det har varit stort intresse runt om i landet och bland många olika åldrar och det var precis det vi ville.

Brainbus är ett projekt som genomförs av Neuroförbundet tillsammans med Parkinssonförbundet. Det finansieras av Postkodstiftelsen.

Läs också: Bara var tredje neurosjuk får professionell rehabilitering i länet

Neuroförbundet framför bland annat att det fattas 300 neurologer och att neurologin befinner sig i en akut kris.

– Forskningen har exploderat de senaste åren men kunskapen når inte ut. Om man går tillbaka femton år så fanns till exempel inga mediciner för den som fick ms. Sedan har det bara exploderat.

Rose-Marie Sundberg var mycket fascinerad av roboten som utvecklats för att svårt neurologiskt sjuka själva ska kunna äta själva.

Anne Thelander berättar att 500 000 personer i landet lever med neurologiska sjukdomar.

– Om man tänker sig att det finns anhöriga och arbetskamrater till dem så är det väldig många som berörs. Men vi har inte så stort medlemsantal. 13 300 är med i Neuroförbundet och 8 500 i Parkinsonförbundet, säger hon.

– Vi hoppas få många besök till bussen och att många blir nyfikna på det här området, tillägger hon och berättar att de finns kvar även under torsdagen.

Engagemanget ute i landet varierar enligt Anne Thelander.

Anders Andersson är ordförande i Parkinsonförbundet Norra Hälsingland och här testar han träning för hjärnan.

– Det beror på att de som är engagerade också lever med de här sjukdomarna och är sjuka. Det kan gå lite upp och ner för att man inte orkar.

Bo Perman, ordförande för Neuroförbundet Gävleborgs länsförbund berättar att de ska samlas 26 september och stämma av ett rehabprojekt som skett i samarbete med landstinget under ett antal år. Han har själv haft Parkinsons i 22 år och lärt sig mycket under resans gång.

– Man har upptäckt att med en riktig medicinering så kan man använda kroppen bättre och få en riktig rehabilitering, förklarar han och tillägger att mat och motion också betyder väldigt mycket.

Bo Perman, Anders Andersson, Bernt Hansson, Torsten Ekdahl, Anne Thelander, Hasse Kjell och Kerstin Cedell är redo att möta besökare som kommer till Hjärnbussen.

Kerstin Cedell vid Parkinsonförbundet i norra Hälsingland berättar att de är 80 medlemmar lokalt och att de bland annat hållit danskurser.

– Det betyder mycket att få ha roligt och göra roliga saker och forskning visar att det är viktigt för kroppen och hjärnan, poängterar hon.

Läs även: De ser till att höja vårdkvaliteten

Mer läsning

Annons