Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tur och retur till Nordpolen

/
  • Eleverna på Ede skola siktar på att ta sig fram och tillbaka till Nordpolen på skidor. Det är en sträcka på 630 mil.
  • Freja Molén stakar sig fram i spåren och hoppas hinna fyra varv under idrottslektionen.
  • Ingela Donell, idrottslärare, ser till att anteckna alla varv som eleverna åker på skidstadion i Delsbo.
  • Olle Nordin och hans klasskamrater får åka skidor på många av vinterns idrottslektioner.

630 mil skidåkning ligger framför eleverna på Ede skola i Delsbo. Tillsammans ska de ta sig från Delsbo, upp till Nordpolen och sen tillbaka hem igen.

Annons

Kilometer för kilometer stakar sig eleverna igenom i skidspåren på skidstadion bredvid Ede skola. Det är lite isigt i spåren efter att den blöta snön frusit till under natten. Det går fort i nedförsbackarna och de yngre eleverna tycker att det är lite läskigt. För drygt en vecka sedan startade eleverna sin resa mot Nordpolen, första veckan hann de åka ungefär 100 mil och tog sig upp till Kiruna. En karta på väggen inne i skolbyggnaden och en stapel visar hur långt de har åkt. När de är inne på sin andra vecka har de tagit sig över gränsen mot Norge och är på väg mot Svalbard.

Ute i skidspåret bredvid skolan ger sig Klara Jonsson, Siri Söderblom och Freja Molén sig iväg på sina skidor. De hoppas kunna åka tre eller fyra kilometer under dagens idrottslektion.

– Jag tycker att det är roligt att åka skidor, jag hoppas kunna åka fyra varv idag, säger Freja Molén.

– De flesta av eleverna är jätte taggade på det här och tycker att det är roligt, säger Emma Nyberg som är en av idrottslärarna på skolan.

Amanda Brink och Johanna Boestad är nöjda med sin insats i skidspåret för dagen. Johanna Boestad tränar skidåkning på fritiden och tycker att det är bra att hon får åka skidor även på lektionstid.

– Det känns mer meningsfullt att åka nu på lektionerna när vi har ett tydligt mål också, säger Johanna Boestad.

– Jag tycker det är bra med ett mål, säger Amanda Brink.

Både hon och Johanna Boestad är hoppfulla och tror att de kommer att nå målet tillsammans med de andra eleverna på skolan. Under de flesta idrottslektionerna under vintern har eleverna möjlighet att åka skidor. På andra lektioner diskuterar de bland annat issmältningen på Nordpolen. Sju veckor har eleverna på sig att åka ihop 630 mil för att nå målet med projektet.

– Man märker att eleverna vill hinna åka så långt som möjligt varje gång vi åker, så jag hoppas att vi fixar målet, säger Emma Nyberg.

Mer läsning

Annons