Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tungviktare till stadsnätet

Det blir skarpare konkurrens i kommunens bredbandsnät.

Annons

Tele2 nu kliver nu in med full kraft och samtidigt lanseras en ny beställningsportal.

Hur stort bolaget Tele2 är, framkommer om man jämför med andra i stadsnätet. Exempelvis har Bahnhof, som är ett väl etablerat företag i stadsnätet, knappt 100 anställda, medan Tele2 har runt 1 500.

Olle Svensson, affärsområdeschef vid Zitius, tror inte att Tele2:s etablering kommer att slå ut de mindre bolagen. Han menar att de mindre redan har en stark position i stadsnäten.

– Jag tror att de mindre kommer att sporras till att utveckla sina varor och tjänster, förklarar han och tillägger att han ser konkurrensen som något positivt.

Att etableringen kommer just nu beror på en stark utveckling under 2012 då de stora bolagen upptäckt marknaden med stadsnät, delvis beroende på att Zitius under en lång period bearbetat dem med sin marknadsföring.

Även Viasat kommer med en paketlösning för anslutna till stadsnätet under första halvåret 2013 och det finns ambitioner hos de mindre bolagen att även där kunna erbjuda ett paket med telefoni, internet och tv, så kallad trippelplay.

Fler aktörer innebär också att det blir svårare att välja.

– Det är det som är grejen, att jämföra. Det är som pensionsvalet. Man måste sätta sig in i det personligen. Men vill man bara ha en smakfull paketlösning så kan man välja en sån aktör.

Till de som tycker att det ändå känns för krångligt ska den nya beställningsportalen, Qmarket, kunna stå till tjänst med råd. Den ska ersätta Bredbandsväljaren som fasas ut efter hand.

Mer läsning

Annons