Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje året för Pride Hudik: "I år blir det ännu bättre"

Reaktionerna har varit positiva om föregående år för Pride Hudik, denna gång har upplägget ändrats och de engagerade blivit fler. Arrangörernas förväntan ligger på topp och de räknar med att slå sitt publikrekord än en gång.

Annons

Se klippet för att höra vad arrangörerna tycker om årets Pride Hudik:

– Vi vill nu öppna upp för att få mer engagemang och få fler folk in i firandet - så kan vi göra mer hela året om, kanske öppna ett regnbågskafé eller ha fler föreläsningar, säger arrangören Ulrika Beijer.

I rådhusparken står Emelie Thuresson och Ulrika Beijer som har varit med från Pride Hudiks start. De resonerar om vart scenen placeras bäst och vart försäljningen av väskor ska hålla hus. På lördag samlas alla som ska med i tåget nämligen i parkens grönska, för att sedan ta ett varv igenom staden.

Från vänster: Emelie Thuresson och Ulrika Beijer som har arrangerat pridefesten tre år i rad.

– Vi har medvetet dragit ned på aktiviteterna denna gång. I år håller vi inte på en lika lång tid som innan, vi har minskat antalet artister och istället kommer vi ha en huvudakt. I år kändes det rätt att ta med bandet Selma och Gustav som vi vet vill vara med och är engagerade i frågorna, säger Ulrika Beijer.

Läs mer: Pridepremiär i Edsbyn: "Handlar om att vara stolt över sig själv"

Själva paraden börjar klockan två på lördag, men innan ska ekipagen samlas och måla plakat. Starten kommer vara i rådhusparken och där kommer även samlingen ske när paraden går i mål.

– Tidigare hade vi haft föreläsningar på förmiddagen men i år kommer vi sprida ut de över året så att vi får fler tillfällen där folk kan träffas och skapa sig ett nätverk, säger Emelie Thuresson.

– Vi vill fungera som ett året om, att vi är mer än en dag om året som evenemang – dessa frågor ska vara levande året om, säger Ulrika Beijer.

Läs mer: Tolerans är ett tydligt mått på demokrati - därför behövs Pride

Det kommer att föras invignings- och högtidstal efter paraden, sedan blir det musik. Firandet i parken håller sig till klockan fyra, efter det kan de firande besöka Pridecaféet som hålls i Hälsinglands museum. Både Ulrika och Emelie tror att besökarantalet kommer vara bli runt 1500 personer, men hoppas på att få se fler på plats än det.

– Det handlar om att få komma och bara vara, det tycker vi är viktigt. Många tror kanske att de måste klä sig speciellt eller gör något, men nej! Strunta i det, kom hit och njut och bara va er själva, säger Ulrika Beijer.

– Och njut av det fantastiska stämningen! All kärlek som flödar, det är super härligt. Så har det varit innan och i år blir det ännu bättre, säger Emelie Thuresson.

Läs mer: Redo för Pridefestivalen: "Jag stödjer frihet och mänskliga rättigheter"

Emelie Thuresson hoppas på att få ännu mer folk än förr till årets parad.

Själva styrelsen som håller i Pride Hudik, har utökats denna gång. Från start var de bara tre personer som var med i planeringen, detta år är de sju – men nästa år vill de se ännu fler som engagerar sig för att anordna den årliga kärleksfesten.

– Det har varit en positiv utveckling, många som hört av sig och tyckt att det varit kanon. Det var väl under första året som vi fick några negativa kommentarer, men det hade vi räknat med. Men de är få jämfört med alla positivt vi fått tillbaka, säger Emelie Thuresson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning