Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre miljoner back på snön

/
  • Inne i Hudiksvalls centrala delar försöker snösvängen hinna med att frakta bort snön.
  • Bilarna går i skytteltrafik ut till Reffelmansviken, där snöberget redan reser sig högt över marken.

Decembers ihållande snöfall, med knappt en strimma sol i sikte någon gång, har kostat stora pengar för kommunen. Veckan före jul var 35 enheter igång i snösvängen, och ändå tornade stora snöberg upp sig i Hudiksvall. Gatubudgeten spricker med minst tre miljoner kronor.

Annons

– Jag har inte jobbat sedan före jul, men när vi gjorde en uppskattning då trodde vi att det skulle stanna på 13 miljoner kronor. Och vi har 9,8 miljoner kronor i budgeten, säger kommunens gatuchef Roland Olsson.

För folk i snösvängen har det inte varit mycket bevänt med julledigheten, försäkrar Hans-Åke Eriksson, arbetsledare vid gatuavdelningen i Hudiksvall. Snön har fallit i stort sett oavbrutet under december. Ibland mer, ibland mindre, men praktiskt taget utan uppehåll.

– Vi prioriterar utryckningsvägarna, bussvägar, gång- och cykelvägar. Det blir centrum i första hand. Sedan tar vi de mindre gatorna, säger Hans-Åke Eriksson.

När det snöar som mest, gäller det att i första hand hålla gatorna fria. Man skyfflar upp där det finns plats ledig, på öppna platser och på trottoarer. I nästa skede handlar det om att frakta bort snön.

– Vi kör bort allt vi hinner under vardagarna, men problemet är att vi inte hinner komma igång med det innan det är dags att börja om från början. Just nu håller vi på att skotta ut högarna från centrum, och vi försöker hinna med att skopa ut en del från de mindre gatorna också, säger Hans-Åke Eriksson.

Kommunens ansvar gäller centrala Hudiksvall, ungefär från Håstaängen till Sanna, Från industriområdet på Malnvägen upp till gatorna närmast E 4 i väster. Centrala Iggesund röjs av kommunen, centrala Delsbo, kyrkbyn i Bjuråker, och de centrala delarna av Friggesund, Njutånger, Enånger, Näsviken och Forsa.

– Före jul hade jag 35 enheter igång: 21 lastbilar och 14 traktorer. Nu har de kört så mycket att de måste få vara hemma och återhämta sig lite, men i dag har jag ändå 15 enheter igång i Hudiksvall, fem i Iggesund – det är alltid några igång, säger Hans-Åke Eriksson.

Snötippen i Reffelmansviken är redan i det närmaste full. Lastbilarna cirkulerar i en strid ström mellan centrum och tippen, där en maskin arbetar oavlåtligt med att ta emot och skyffla ut de stora snämängderna.

Mer läsning

Annons