Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traditionellt firande i Enånger

/
  • Annika Sundqvist och Cecilia Danielsson från hembygdsföreningen hade klätt sig i folkdräkter dagen till ära.

På lördagen var det hemvändardag och jubileumsfirande på Hembygdsmuseet i Enånger. Hästdroska, redskap och gamla bilder minde om äldre dagar.

Annons

I år fyller Hembygdsföreningen i Enånger 40 år och Hembygdsmuseet 20 år. Det firades på lördagen med öppet museum, lång kakbuffé och folkmusik i trädgården.

– Det har varit en jämn ström av folk här. Vi visar till exempel en del sockenbilder, säger Cecilia Danielsson, en av arrangörerna.

Inne i hembygdsmuseet syns allehanda redskap och hushållsföremål från förr. Längsmed en vägg tronar en skidsamling och längs en annan en stor träeka. I museet finns också en utställning av Enångersslöjdarna som säljer sina hantverk.

Enstaka gamla damkängor från förr står här och var som prydnadsexempel på klädkoden. En som bär upp klädtraditionen är Annika Sundqvist från Hembygdsföreningen som tar emot besökarna i Enångers folkdräkt. Hon vill bevara traditionerna.

– Dels för min egen skull, dels för att visa andra som flyttat hit, eller återvänder, så att de ska ha något att komma till.

Hon är nöjd med dagens evenemang.

– Vi är förvånade att det kommit så mycket folk med tanke på alla andra evenemang som pågår, som segeltävling och metartävling.

Utanför på vägen går en hästdroska förbi och minner än mer om en svunnen tid. Den tillhör förstås också kalaset och gör turer med besökarna till "finkan" vid gamla kyrkan.

Mer läsning

Annons