Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne avbygdens son

/

Knappt en halv kilometer in i skogen öppnar sig en liten glänta, där överväxta lämningar vittnar om människors närvaro, en gång. Här samlades folk från trakten i söndags, för att hedra Lennsjösonen Olof Bergström som växte upp på platsen.

Annons

Mest känd är Olof Bergström för att ha fört IOGT-rörelsen till Sverige. I sina hemtrakter, Lennsjö, Bjuråker, är han dock mindre känd. Den sten som restes till hans minne på 1930-talet, får i stort sett stå ostörd på de gräsbevuxna lämningarna av stugan.

Under vintern har den lokala nykterhetslogen, Olof Bergströms minne, tagit sig an uppgiften att göra honom mera känd på hemmaplan. Två studiecirklar har avverkats, berättar Marianne Ekblom.

– Han var också förtagare och entreprenör, men IOGT var hans arv till ett Sverige som höll på att supa ihjäl sig, förklarar Marianne Ekblom.

Den skrift som studiecirkeln har sammanställt, följer huvudpersonen från födelsen och upväxten i Lennsjö, genom perioden som predikant inom baptiströrelsen, till hans industrisatsningar, flytten till USA och hans karriär och undergång därborta.

Han dog år 1910, alkoholiserad och utblottad, i Tennessee. 25 år efter hans död restes stenen på platsen där han växte upp, där soldattorpet i Lennsjö på sin tid stod.

Det har gått 170 år sedan Olof Bergström föddes. Naturen har tagit tillbaka så gott som allt, på gården där han växte upp. Skogen smyger allt längre in.

– Men vi har fått upp en liten fastbandhage, och vi ska försöka få hit lite gammeldags blommor. Kanske någon syrén och en hägg, säger Marianne Ekblom.

Mer läsning

Annons