Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Textilt hantverk i blickpunkten

Det textila hantverket står högst upp på programmet i Forsa just nu.

Annons

Vävdagarna pågår hos Holma Helsingland, Forsa folkhögskola har sin textilutställning och klädsömnadseleverna har visningar på catwalken, samtidigt som det pågår en slöjdmässa i Folkets hus.

Veckans stora publikdragare är vävdagarna, som introducerades år 2004, i samarbete mellan Holma Helsingland och Svenska vävrådet.

Även i år är det många utställare som sökt sig till Forsa och vävdagarna. Lite användbara tips fick Monica Eriksson från Viksjöfors, som spanade in tekniken när Annie Forsberg från Hedesundavävarna demonstrerade bildvävnad.

– Jag har alltid velat åka hit, men det har inte passat förrän nu. Jag har en bildvävstol hemma, och när jag kommer hem ska jag sätta upp något i den, förklarar Monica Eriksson.

Annie Forsberg väver fritt, ingen skissad förlaga under den hårt sträckta linvarpen, och det är växtfärgat ullgarn i inslaget. Blåskimrande blad vecklar sakta ut sig där inslagen lirkas in. Skapandet tar tid, konstaterar Annie Forsberg:

– Jag får nog räkna med ett halvår innan den är klar.

Konsten att sticka har fått ny fart efter en långvarig nedgång, virkning och broderi har också fått en nytändning. Båda hantverken har sina företrädare på vävdagarna, liksom på Forsa folkhögskola. Där pågår årets stora textilutställning, men många djärva och nyskapande inslag som formats med gamla tekniker. Och klädsömnadelevernas modevisning lovar spännande kollektioner så småningom, utanför skolans väggar.

Mer läsning

Annons