Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknikprogram populärast på Broman

/

Teknikprogrammet och Ekonomiprogrammet är de populäraste programmen på Bromangymnasiet.

Annons

– Teknikprogrammet är väldigt populärt. Det ökade väldigt mycket förra året och den trenden håller i sig även i år, säger Jonas Gustafsson, administrativ chef på Bromangymnasiet.

Niondeklassarna har gjort sitt första val till gymnasiet. I mitten av april får de ett preliminärt besked om de har kommit in på det program som de har sökt. Sedan har eleverna möjlighet att ändra sina val och i början av juli får eleverna hem det slutgiltiga antagningsbeskedet.

– Vi kommer att se över vår organisation utifrån hur många sökanden vi har haft, säger Jonas Gustafsson.

Mindre barnkullar gör att gymnasieskolorna måste planera om sin verksamhet. Det kan bli så att vissa program på Bromangymnasiet får färre inriktningar, men enligt Jonas Gustafsson bör samtliga program bli kvar i höst.

– Som det ser ut nu kommer alla program vara kvar. För vår del är det viktigt att behålla bredden på utbildningarna och försöka behålla så många program som möjligt. Hur få elever vi kan ha i en klass beror på vilket program det är, säger Jonas Gustafsson.

68 elever har sökt Teknikprogrammet på Bromangymnasiet, näst populärast är Ekonomiprogrammet med 54 sökanden. Även de teoretiska programmen Samhällsvetenskap och Naturvetenskap är populära med 40 respektive 39 sökande elever. De senaste åren har antalet sökanden till yrkesprogrammen ökat, 2008 var det 62 procent som sökte ett yrkesförberedande program på Bromangymnasiet. Sedan dess har den siffran sjunkit, i år är det 51 procent som har sökt ett yrkesförberedande program. Bygg och anläggningsprogrammet är av de populäraste med 46 sökanden och Hotell och turismprogrammet har 34 sökanden.

– Det är lite olika trender hela tiden. Jag tror att alla skriverier om behörighet till högskolan kan ha påverkat i år, säger Jonas Gustafsson.

Mer läsning

Annons