Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxi från BB ännu ingen självklarhet

BB-personalen i Hudiksvall vet fortfarande inte vad de ska göra om en asylsökande kvinna saknar pengar till taxiresan hem.

Annons

I början av december skrev tidningen om problemet som BB-personalen under lång tid pekat på. När en asylsökande kvinna saknar pengar, får personalen ägna mycket arbetstid åt att försöka få kontakt med Migrationsverket för att hitta en lösning.

Lars Ulander, chef för Migrationsverket i Söderhamn, sa då att en ansökan måste göras i förväg om asylsökande behöver bidrag för extrakostnader när ett barn föds, men att det nog skulle gå att göra ett undantag och att det skulle vara möjligt att ordna fram taxikuponger åt kvinnorna.

– Men ingenting har hänt, säger barnmorskan Kristina Holmsten. Vi skulle vilja ha en lista här där vi bara skrev upp namn och registreringsnummer på de kvinnor vi skickar hem med taxi. Sedan får taxi fakturera Migrationsverket.

Lars Ulander säger att Migrationsverket fortfarande undersöker möjligheten med taxikuponger, men att det inte blivit aktuellt eftersom ingen asylsökande kvinna fött sedan problemet uppmärksammades.

Migrationsverket kan inte betala ut pengar utan behovsprövning, säger Lars Ulander och varnar BB-personalen för att alltid tro på de asylsökande när de säger att de saknar pengar.

– Även andra delar av vården har under flera år frågat oss vad de ska göra om en asylsökande saknar pengar. Frågan är då vad de gör om någon annan saknar pengar. Sedan är det inte förenat med livsfara att åka kollektivt med ett nyfött barn, även om man naturligtvis kan ifrågasätta värdigheten.

Kristina Holmsten håller inte med.

– Det är förenat med en infektionsrisk att åka buss med ett sex timmar gammalt barn. Barnläkare avråder från att vistas på allmänna platser med barn de sex första veckorna.

Mer läsning

Annons