Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tapas, tidspress och teknik

/
  • Jessie Flodin går i årskurs 3 på Slottegymnasiet i Ljusdal. Tillsammans med Ida Blixth tillagar hon tapas som senare får juryns beröm.
  • Maten bärs fram till domarna. I är deltog elever från restaurangskolor i Gävle, Sandviken, Bollnäs, Ljusdal och Hudiksvall.
  • Detaljerna är viktiga. Fredrik Knief och Isac Cardosa från Sandviken tävlar i grenen tapas. – Lite stressigt är det, och så hittar man inte alla grejer här i köket, säger Fredrik.
  • Tävlingsledare för Juniormedaljen Stefan

Juniormedaljen är ett matmästerskap som ställer många krav på de unga deltagarna från hela länet. Bästa laget kom från Hälsingland.

Annons

Tävlingen ägde rum på Centrum för utveckling och lärande i Hudiksvall, där Restaurangskolan Glada Hudik är inhyst. Lennart Wilhelmsson, som är ansvarig för tävlingen i Hudiksvall, berättar att det är nästan 30 elever från fem olika restaurangskolor i länet som deltar i år. De tävlar i tio olika grenar, allt från knivteknik och vegetariska rätter till att filea fisk och tillaga tapas.

Jessie Flodin och Ida Blixth från Slottegymnasiet i Ljusdal håller precis på att göra tapas. Deltagarna får en råvarukorg med olika ingredienser och har 60 minuter på sig för att komma på en idé och genomföra den. Tjejerna har valt årstiderna som tema. Våren representeras exempelvis av bakad äggula med kallrökt lax och hösten av en mustig skogssvampsoppa med svampfylld baguette.

– Ugnen är annorlunda här, berättar Jessie Flodin om ett litet stressmoment.

När de är klara ska maten bedömas. Domarna har ett eget rum och på bordet framför dem står bland annat tapasrätterna som Jessie Flodin och Ida Blixth har tillagat. Maten poängsätts utifrån bedömningskriterier som presentation och innovation, smak, komposition och hantverk. Det är samma bedömning som man använder sig av i stora kocktävlingar.

Tjejerna får mycket beröm för sina årstider-tapas.

– Det är vackert, genomtänkt, bra, sammanfattar Peter Rehn, en av domarna, och gör en kort paus.

– Men de har gjort ett misstag, det är alldeles för stora portioner. Tapas ska bara vara munsbitar. Hade de minskat allt till en tredjedel hade de kanske vunnit den grenen.

Men laget från Slottegymnasiet visar i flera grenar att de är duktiga och tar hem totalsegern.

– Rätt lag vann, de gjorde ett jättefint arbete. Eleverna var otroligt duktiga, säger Lennart Wilhelmsson.

Mer läsning

Annons