Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankat för konsert hos Gula hjälmarna

/
  • Lennart Hjalmarsson, Olle Hillström, Anders Noreliusson, Ben-Olof Grenedal, Sven-Åke Hildingsson, Anders Drejare, Örjan Lindgren och Kjell Svensson repeterade på lördagen. Medlemmarna Anders Malm och Lasse Bladin saknas på bilden.

Det har varit livat i Hudiksvalls teater under helgen. Gula hjälmarna har repeterat sin första egna show framför sina gulgranar och bakom välpolerade mopeder och hjälmar. Själva har de egenhändigt sydda gula luvor som huvudbonader.

Annons

Det handlar om musik, berättelser, filmer, den egna historian och väldigt mycket gul hjul i showen. Det gula är speciellt, eftersom det sprider glädje, enligt medlemmarna.

Vi tittade in under lördagens repetition då låten Olja & bensin rullade i gång. Det är en bekymmerslös visa på temat; det enda vi behöver är olja och bensin.

– Det gula handlar om att sprida glädje och värme och vara glad för det man har och det man gör, säger Olle Hillström.

Men i grund och botten drivs Gula hjälmarna av seriösa värderingar. En fingervisning är att alla intäkter går till Läkare utan gränser och att de själva betalar entré för att lyssna på varandra.

Bandmedlemmarna är till vardags upptagna män och frågan är hur de hinner med allt.

– Det handlar om att planera och att prioritera det som är viktigt, säger Olle Hillström.

Förutom musikanterna finns Bensinkören, som består av åtta man och en av dem, Kjell Svensson berättar att det är en helt ny sak att vara med i en show.

– För mig är det ett jättekliv att ställa mig på scen inför folk. Men vi lär av varandra, konstaterar han glatt och kollar reaktionen hos de andra.

Körmedlemmen Anders Drejare fyller i:

– Det handlar om att ha roligt och vi hoppas att de som kommer hit också har det.

Gula hjälmarna har tydligt skrivit ner sina värderingar i ett dokument som pekar på att en gul hjälm är ett föredöme, är hjälpsam, ser en kamrat i backspegeln, kör nykter, tänker på morgondagen, har vett och elegans, är förstående, tolerant, flexibel, har nära till skratt, visar känslor, är inte rädd, är ärlig, vågar, lyssnar, tänker efter före, är stolt, vidsynt, visar respekt och är alltid gul.

–  Det handlar om att dela med sig av sin själsliga och sin ekonomiska rikedom, säger Olle Hillström och får genast frågan från en medlem om han kom på det själv, när det lät så vackert.

Och nej, allt det gula till trots ser det inte ut att bli någon påskshow.

Mer läsning

Annons