Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågen var försenade flera veckor

/

Tåg från Hudiksvall till Sundsvall har i år varit försenade totalt 13 dagar. Söderut, tågen från Hudiksvall till Gävle har varit försenade nästan 15 dagar. Trångt på spåren är en av anledningarna enligt tågbolagen.

Annons

En genomgång av förseningsstatistik från senatag.se för tågtrafiken på Ostkustbanan visar på dagliga förseningar. Statistiken som har sammanställts är från första januari till den 17 december. Vid en sammanställning av förseningar med minst 5 minuter har pendlingståget norrut från Hudiksvall som avgår strax före tjugo i sju på morgonen varit försenat med totalt 240 minuter. Om man även räknar med förseningar under fem minuter ökar förseningstiden kraftigt.

– Jag har själv fört statistik de senaste två veckorna då jag åker till Gävle nästan dagligen. Och det är förseningar varje dag, det är bedrövligt, säger Sven-Åke Thoresen (S), ordförande för region Gävleborg.

Olika orsaker kan ligga bakom förseningarna, tåget måste invänta ett godståg eller ett tåg som är försenat, signalfel eller växelproblem är andra orsaker till förseningarna.

– Systemet är väldigt sårbart, blir det ett fel på ett tåg där det inte finns en mötesstation i närheten blir det snabbt stora förseningar, säger Mats Eklund, trafikplanerare på X-trafik.

Drygt 2 300 förvärvsanställda i Hudiksvall pendlar till en annan kommun, många av de pendlar med hjälp av tåget. Även pendlarna söderut från Hudiksvall drabbas ofta av förseningar. De tre morgontågen som avgår från Hudiksvall mellan klockan sex och klockan sju på vardagsmorgonen har varit försenade totalt 793 minuter till Gävle.

– I bland händer det saker som vi inte rår på, till exempel om växlar fryser fast eller signalfel och spårfel, säger Mats Eklund.

– Punktligheten är den viktigaste frågan för SJ som vi hela tiden arbetar med att förbättra. När det bara finns ett spår så blir alla påverkade om det händer något, säger Thelma Henrysson, kommunikatör på SJ pressjänst.

– Förseningar är otroligt stressande för de som reser mycket med tåg. Det är en bedrövlig infrastruktur och det finns så många utredningar som bevisar att dubbelspår behövs. Det är nödvändigt med dubbelspår och vi kan bara försöka påverka politikerna i riksdagen så mycket som möjligt, säger Sven-Åke Thoresen (S).

Mer läsning

Annons