Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven tvingas hem efter olyckan

/
  • Efter två månader på Lyckbacken i Njutånger tvingades Sven Larsson under tisdagen flytta hem till sin lilla tvåa som inte är anpassad för den som sitter i rullstol.
  • Under tisdagen fick Sven Larsson veta att han måste ha kvar ställningen på benet i ytterligare minst två månader.

Sven Larsson är ännu inte återställd efter fallolyckan i maj. Mot sin vilja tvingades han ändå att flytta hem under tisdagseftermiddagen.

– Jag gruvar mig, säger han.

Annons

- Det är så trångt hemma och jag måste vänta tills hemtjänsten kommer när jag ska ha hjälp, säger Sven Larsson.

Pottstolen kommer att stå i hallen, eftersom han inte kommer in på toaletten med rullstolen, och han behöver hjälp av hemtjänsten för att uträtta sina behov.

– Det kan ju dröja innan de kan komma.

Duscha kan han inte göra hemma. Det får han göra en gång i veckan på äldreboendet Fredens kulle.

– Det är bara några hundra meter dit. Personalen kommer och hämtar mig, men om det regnar måste det bli taxi.

I två månader har han haft ett korttidsboende på Lyckbacken i Njutånger. Där skulle han vilja stanna kvar tills han blivit bättre.

– Jag har en tvåa centralt i Hudiksvall, så det är klart att jag vill hem, men fortfarande känns det osäkert. Jag betalar nästan 5 000 kronor i månaden här så det måste snarast vara en vinstaffär för kommunen. Det finns plats här. Det står ett rum till ledigt här. Kommer det någon annan som behöver rummet flyttar jag hem direkt. Det är synd att kommunen måste vara så stelbent.

Den 17 maj ramlade Sven Larsson hemma och bröt benet.

– Sedan dess har jag varit på olika sjukhuskliniker, ortopeden och infektion i Gävle. Efter operationen var jag tio dagar på korttidsboendet på Fredens kulle i Hudiksvall innan jag fick infektionen i benet.

Handläggaren som bedömt att Sven kan klara sig hemma med hjälp av hemtjänst fanns inte tillgänglig för en kommentar under tisdagen.

Hudiksvalls kommuns äldreombud Inger Andersson har inte haft kontakt med Sven och kan bara uttala sig generellt. Det kan kännas osäkert att komma hem från ett korttidsboende, konstaterar hon, men oron kan minska om man ser att rutinerna med hemtjänsten fungerar.

– Risken med att vara för länge på ett korttidsboende är att man tappar förmågor som man har när det gäller att klara sig själv, men den som känner att det inte fungerar när han kommit hem måste naturligtvis ansöka om att få komma till ett korttidsboende igen.

Mer läsning

Annons