Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartlistat företag tillbaka i Hudik

/
  • Jerker Svensson på Dakapo berättar att de inom kort ska placera ut en insamlingsbox i Delsbo så nära Humanas som möjligt, så att folk själva kan välja vart de vill skänka sina kläder.

Humana Sverige, tidigare UFF, finns på svarta listan och får inte ha 90-konto. Organisationen gick i konkurs 2003 men är nu tillbaka med sina containrar i Hudiksvalls kommun.

Annons

Humana Sverige är samma organisation som stod bakom UFF. En biståndsorganisation som för snart tio år sedan gick i konkurs efter Dagens Nyheters avslöjande om att klädinsamlingen handlade om att samla in pengar till den så kallade Tvindrörelsen och dess ledare Mogens Amdi Petersen.

Föreningen har från 2009 till 2012 haft 26 ärenden gällande skatteskulder hos Kronofogden. I dag har de fyra obetalda skulder kvar på sammanlagt 576 344 kronor.

Under fjolårets granskning visade det sig att de biståndsorganisationer som gav minst inte ens delade ut en femma per insamlad hundralapp. Den som var allra sämst var Humana Sverige. De lät endast 676000 kronor gå till bistånd av 19,4 miljoner kronor i intäkter. Det motsvarar 3 procent.

– Biståndet är en väldigt liten del, men det kommer ju att öka i och med att vi betalar av våra skulder, säger chefen för Humana Sverige, Trond Narvestad, till Svenska Dagbladet.

Hudiksvalls Tidning har sökt Trond Narvestad utan resultat. Hans telefonnummer saknas på hemsidan och övriga arbetande i föreningen är inte villiga att ge ut hans nummer.

Jerker Svensson, engagerad i Dakapo återbruk och bistånd i Näsviken, känner nu en oro över att Humana Sverige är tillbaka.

– För oss som hjälporganisation finns det ingen direkt konkurrens på området, men just med Humana är det lite tråkigt, eftersom de inte är seriösa.

Läs mer i måndagens HT.

Mer läsning

Annons