Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svajig börs skapar oro

Positiv USA-statistik fick börsfallen att hejdas på fredagen, men osäkerheten om framtiden är fortsatt stor. I Hudiksvall hörde oroliga kunder av sig till Hälsinglands sparbank för att be om råd.

Annons

– Man frågar vad vi tror, men det är ju omöjligt att svara på. Det är så många faktorer som påverkar så det är som att slå med tärning, säger Per Westerlund som är värdepappersmäklare på banken.

Han säger att det var först på fredagen som kunder började höra av sig, men att det inte rörde sig om några stora mängder.

– Många har ju semester och det är först nu det börjar skrivas i tidningarna.

På Handelsbanken märktes ingen större skillnad, säger ställföreträdande kontorschefen Andreas Abraham.

– Det har inte varit någon stor inströmning av kunder som vill sälja eller ställa frågor. Jag tycker att det har varit rätt normalt än så länge, säger han.

Före fredagen hade Stockholmsbörsen fallit nio dagar i rad, vilket innebär att 20 procent av börsvärdet har försvunnit sedan årsskiftet.

Per Westerlund förklarar börsfallen med de statsfinansiella problemen i USA och Sydeuropa, som i sin tur kan påverka konjunkturen negativt. Oron för att skuldkrisen ska spridas till Spanien och Italien har ökat de senaste dagarna.

Varken Andreas Abraham eller Per Westerlund vill göra några förutsägelser om börsutvecklingen. Deras råd kan sammanfattas på sedvanligt vis: Sprid riskerna, spara regelbundet och anpassa risknivån efter de egna behoven.

– Ska man spara till något inom ett år, till exempel en resa, då är ju frågan om man ska spara i aktiefonder, säger Andreas Abraham.

Mer läsning

Annons