Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svågadalsbeslut rivs upp

En ledamot bedömdes vara jävig.

Annons

Ett beslut om att neka bidrag till en utställning i Ängebo rivs upp efter prövning i flera instanser. I själva sakfrågan har Svågadalsnämnden fått rätt, men Förvaltningsrätten anser att en ledamot i nämnden har varit jävig.

Bidragsfrågan prövades för snart två år sedan, och Svågadalsnämnden sade alltså nej. En Svågadalsbo överklagade till förvaltningsrätten, och åberopade principen om att alla kommunmedlemmar ska behandlas lika – och andra föreningar hade fått bidrag under liknande förutsättningar.

I förvaltningsrätten fick Svågadalsbon rätt, men kommunen gick vidare till kammarrätten, som var av annan mening. Kammarrätten ansåg att en förening inte kan jämställas med enskilda kommunmedborgare, och kommunen gick segrande ur den prövningen.

Under handläggningen i kammarrätten dök det också upp en fråga om jäv. Svågadalsbon ansåg att en ledamot kunde vara partisk, eftersom vederbörande också hade ett granskningsuppdrag i den förening som hade ansökt om bidraget.

Ärendet skulle visserligen inte ha inneburit någon påtaglig nytta för ledamoten, konstaterar förvaltningsrätten, men den samlade bedömningen blir trots allt att ledamoten har varit jävig vid handläggningen av bidragsansökan. Beslutet har inte tillkommit i laga ordning, och upphävs av förvaltningsrätten.

Mer läsning

Annons