Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall måste ta över ansvaret för pojke

Hudiksvalls kommun fick rätt i Förvaltningsrätten, ansvaret för en pojke som bor i familjehem i Sundsvall ska flyttas över till Sundsvalls kommun.

Annons

Sedan år 2001 har Hudiksvalls kommun haft ansvar för en pojke som omhändertogs enligt lagen om vård av barn och unga, LVU, när han var en bebis.

Pojken placerades i ett familjehem i Sundsvall, och han bor där än i dag.

Pojkens biologiska föräldrar flyttade från Hudiksvall för många år sedan, och eftersom pojken inte längre hade någon anknytning till Hudiksvalls kommun ville socialförvaltningen i Hudiksvall att ansvaret för pojken flyttades över till Sundsvall.

Men detta sa Socialstyrelsen nej till. De ansåg att även om pojken har starkast anknytning till Sundsvall, så borde ansvaret för pojken även fortsättningsvis ligga på Hudiksvalls kommun. Beslutet överklagades och nu har förvaltningsrätten gjort en annan bedömning.

De menar att Sundsvall bör ta över ansvaret för pojken eftersom han varit folkbokförd sedan 2001, då han bara var tio månader gammal, och eftersom han saknar anknytning till Hudiksvall.

Att ansvaret tas över av Sundsvalls kommun innebär dels att det är Sundsvall som ska betala för pojkens familjehemsplacering och dels att socialförvaltningen i Sundsvall tar över uppföljningsansvaret.

Mer läsning

Annons