Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styrelse hotade att avgå

En faktura på 200 000 kronor som ingen har beställt och en styrelse som hotade att avgå. Det blev en het debatt när Hudiksvalls näringslivsbolag, HNA, ville att kommunstyrelsen skulle stå för kostnaden.

Annons

Trots att det inte finns ett officiellt beslut i frågan så har Nyföretagarcentrum skickat en faktura på 200 000 kronor till HNA, som i sin tur skickade fakturan till kommunledningsförvaltningen.

Oppositionsråd Mikael Löthstam (S) ville veta hur det kommer sig.

– Vilka beslut har fattats? Vem har tagit beslutet att vi ska bidra till det med 200 000?

HNA:s styrelseordförande Håkan Rönström (M) svarade att det inte fanns några beslut.

– Men man kan väl inte skicka någon faktura utan att ha fått ett löfte? Är det någon som har lovat dem pengarna? undrade Mikael Löthstam.

Trots upprepade frågor var svaret från Rönström detsamma: Man har haft samtal med Nyföretagarcentrum, men det finns inga beslut och inga löften.

– De har själva tagit beslutet att skicka en faktura, ingen har beställt eller godkänt en faktura. Däremot har vi sagt att vi tycker det är viktigt att samarbeta med dem, svarade Rönström och försäkrade att fakturan inte skulle betalas om inte kommunstyrelsen säger att man står för kostnaden.

I grunden handlade ärendet om att HNA ville ha en förlusttäckningsgaranti på en halv miljon kronor totalt, varav en del, 200 000 kronor, alltså gäller kostnader för medverkan i Nyföretagarcentrum.

Utan en garanti ville dock styrelsen inte sitta kvar.

– Då finns det ingen styrelse, om vi inte får den, sade Uno Jonsson.

Något intresse av att fälla styrelsen hade ingen och till slut kunde man enas om en lösning. I stället för att ge hela beloppet blev det 300 000 kronor, man tog alltså bort summan som Nyföretagarcentrum har fakturerat.

Ärendet kommer att gå vidare till kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons