Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk drabbar Ica-handlare

/

Fackförbundet Handels varslade på torsdagen om strejk. Bland annat berörs stora Ica-lager och det kan få konsekvenser för traktens Ica-handlare.

Annons

- Får vi inga varor blir det tomt, säger Ica-handlaren Peter Berglund som driver Ica Maxi i Hudiksvall, en av flera Ica-butiker i Hudiksvalls kommun och Nordanstig som kommer att påverkas om strejken utlöses.

Butikerna behöver kontinuerliga varuleveranser. Men det finns också en hel del varor i butikerna, så det blir inte tomt på en gång.

- Butikerna fungerar ett tag ändå, säger Peter Berglund.

Strejkdatum är satt till 13 april. Handels har tagit ut 31 lager och 34 butiker och 5 600 medlemmar berörs av strejkvarslet, de allra flesta, över 80 procent, är lagerarbetare.

- För våran del är det skönt att vi inte blivit uttagna, säger Peter Berglund.

Handels ordförande Lars-Anders Häggström uppger att de lägger varslet för att tvinga motparten Svensk Handel till förhandlingsbordet. Svensk Handel avbröt förhandlingarna för cirka tio dagar sen.

Handels och några andra LO-förbund kräver högre löneökningar än de 2,6 procent som industrin fått. 2,6 procent är också det bud som Svensk Handel har lagt. Handels kräver 4,7 procent i lönepåslag.

Mer läsning

Annons