Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor oro över Kulturskolans framtid

/
  • En genomgripande förändring av Kulturskolan borde diskuteras mycket mer med alla berörda, menar 15 föräldrar till barn som går eller har gått i Kulturskolan i Hudiksvalls kommun. I ett brev till kommunen framför de sin oro för kulturskolans utveckling.

Kulturskolan ska få en ny inriktning. Förändringarna som föreslås har väckt stor oro bland föräldrar och lärare, som framför sina farhågor i ett brev till kommunen.

Annons

– Det här är en genomgripande kursändring som undergräver hela Kulturskolans grundläggande tanke, skriver de.

I fjol fick Sten Bunne, verksamhetschef för kulturen, i uppdrag att utreda hur den framtida Kulturskolan kan se ut. I en drygt 20-sidig rapport som tidningen tagit del av skisserar han en bild av hur verksamheten kan förändras, bland annat ska allt mer undervisning ske i grupp och på distans.

– I dag kan vem som helst lära sig spela ett instrument alldeles utan lärare genom lektioner av allt bättre pedagogisk kvalitet som är gratis på internet, heter det i rapporten.

Men Gunnar Viksten, musiker och lärare och en av dem som skrivit under brevet, betonar att distansutbildning aldrig kan ersätta individuell undervisning.

– Alla gör sina egna fel, det går liksom inte att sitta framför en skärm, det är inte säkert att man förstår. Den besparingsviljan som man anar ligger bakom det här blir katastrofalt för bredden, man missar dem som kanske är lite sena i utvecklingen. Det lutar åt elitsatsning.

Även Ronald Krathmann, lärare sedan 23 år tillbaka, är kritisk till förslaget.

– Jag har träffat många barn som fått individuell undervisning. Jag vet ur mitt perspektiv hur otroligt mycket det har betytt, också för ensemblespel och för Hudiksvall. Kulturskolan är ingen obligatorisk verksamhet, men att inte ha kvar den är det mest förödande jag kan tänka mig.

Han anmärker också på bristen på dialog och information i frågan, något som även de andra som tidningen pratat med påpekar. Kommunchef Bengt Friberg svarar:

– Det är en sådan fråga jag inte kan svara på, jag måste hänvisa till lärande och kultur. Men det är alltid så med alla förändringar – ska det bli bra måste man ha en bra dialog med de berörda. Jag utgår ifrån att man har haft en dialog också, men eftersom de inte är nöjda så finns det skäl att titta över det.

Kulturjournalisten Gunilla Kindstrand påpekar att man dessutom ska tänka på att tekniken behöver förbättras.

– Jag har själv varit med och varit projektledare för några av de fiberoptiska experimenten. Det är en väldig möjlighet, men det finns mycket kvar att göra. Våra tekniska plattformar räcker inte till i dag.

Mer läsning

Annons