Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för nyanställningar och inköp i Hudiksvalls kommun

Hudiksvalls kommun riskerar att hamna i en allvarlig ekonomisk situation och därför införs nu anställningsstopp med målsättning att spara 40 miljoner kronor innan utgången av 2016.

Annons

– Vi tror att det mesta kan tas med naturliga avgångar, men det rör sig om upp mot hundra tjänster, säger kommunchef Bengt Friberg.

Under perioden 2014-15 har Hudiksvalls kommun ökat antalet anställda med 100 personer berättar personalchef Maria Larsson.

Det är inom skolan och omsorgen som kommunen har flest anställda. Om pensionsavgångarna får styra neddragningen kan vissa verksamheter drabbas hårt. Hur det ska undvikas är ännu oklart.

Hudiksvalls kommun ligger samtidigt i topp bland länets kommuner vad gäller sjukskrivningar och särskilt illa är det med personal som är långtidssjukskriven, särskilt inom förskolan. Därför är det inget absolut tvärstopp för att anställa vikarier.

Det blir heller inget tvärstopp för konferenser och utbildningar, men alla kostnader granskas och ifrågasätts för att minska kommunens ekonomiska underskott.

Det råder en bred politisk enighet bakom det balanspaket som Hudiksvalls kommunstyrelse nu har antagit. Den enda stridspunkten är i vilken utsträckning som medborgare som använder sig av kommunens service ska påverkas.

– Jag vill inte att det drabbar barn och äldre. Det är tråkigt för vi vill vara med på den här uppgörelsen, säger Caroline Schmidt (C) som tog strid för att sparförslaget inte ska få påverka kommunens kärnverksamhet, skolan och äldreomsorgen.

Men det kravet kunde inte kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam (S) ställa upp på.

– Nästa allt vi har är kärnverksamhet. Det är klart att det här kommer att påverka våra verksamheter. Vi kan inte göra undantag, säger Mikael Löthstam.

Det som nu sker är inga krisåtgärder eller stoppaket hävdar kommunledningen som anser sig sjösätta ett balanspaket. Det handlar om att möta lagkravet på budgetbalans som ska förhindra att kommunen förbrukar sitt eget kapital. Det innebär att kommunen inte får gå med förlust mer än tre år i följd och att underskotten måste kompenseras av motsvarande överskott följande år.

Budgeten sprack förra året och den kommer att spricka på nytt i år, det är kommunstyrelsens fullt på det klara med. Grundskolan klarar inte sina kostnader med motivering att det kommer fler elever än förväntat samtidigt som det finns fler elever med ett större behov av stöd. Socialtjänsten har under några år haft en tillströmning av både barn och vuxna som behöver olika former av vård och boende. Det är lagstadgade åtgärder som kommunen är skyldig att utföra. Varför och hur kostnaderna kan sänkas analyseras nu av en extern konsultfirma.

Inom den kommunala omsorgen finns numera det som tidigare var landstingets hemsjukvård. Omsorgsnämnden hävdar att det är betydligt fler människor som behöver hemsjukvård nu än när skatteväxlingen med landstinget genomfördes och att det är orsaken till att budgeten spricker.

– Jag är inte riktigt nöjd med förklaringen från omsorgen om underskott i äldreomsorgen. Det är inte bara en fråga om skatteväxlingen, säger Mikael Löthstam (S)

Han kräver därmed en djupare analys i vad omsorgens kostnader egentligen består av och att nämnderna kommer med förslag på nya besparingar under hösten.

Mer läsning

Annons