Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startskott för lucia i Hudiksvall

/
  • Emelie Edborg, Emma Bergman och Hanna Moberg, i gjädjetårar, är några av årets kandidater.

Uttagningen till luciafirandet är klar.

Annons

Sex flickor kom, och de sjöng, och nu väntar sång i långa banor en tid, för flickorna som är luciakandidater i Hudiksvall. Erfarenhet har alla, från de första frimodiga tillställningarna på dagis en gång i tiden, men nu är det mera högtid och allvar när de skrider till verket.

Uttagningen ägde rum i Sankt Jakobsgården i Hudiksvall, där Rune Broberg väntade vid pianot på onsdag eftermiddag. Börje Edoff från IOGT-NTO var på plats, liksom Siv Stomberg från Lions, och kandidaterna fick sjunga en vers av luciasången, en i taget, medan de andra väntade i ett avskilt rum.

– Jag tycker att det ska bli en upplevelse, något att se tillbaka på senare. Jag var faktiskt lucia när jag gick i sexan, och då tappade jag bort texten jag skulle läsa... och så var det förstås lucia på dagis. Då fick alla vara lucia, killar också, och det var väldigt mysigt, förklarade Joy Almqvist.

Att lucia skulle vara föråldrat och ur tiden håller flickorna inte med om, det är tvärtom stämningsfullt och vackert. Vem som blir lucia och vilka som blir tärnor är inte så viktigt.

– Det går lika bra att vara tärna, jag är bara överlycklig över att få vara med, sade Emelie Edborg.

En som varit med förr är Börje Edoff, och IOGT-NTO:s luciafirande går runt 60 år tillbaka. Under resans gång har Lions kommit med. Snart ska lucia lottas fram, och innan det är kröning ska tre övningar och ett genrep avverkas. Lite nytt och lite gammalt brukar det bli, enligt Rune Broberg.

– Man vill ju ha det traditionella, men vi brukar blanda lite, och det måste vara sånger som de kan klara på egen hand. I kyrkan sitter det som en smäck, men senare ska de klara sångerna utan ackompanjemang.

Mer läsning

Annons