Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängda dörrar för säkerheten

/
  • Nyligen låstes dörren till Norrhälsinges miljökontor, och det krävs en nyckelbricka för att öppna dörren. Besökare får ringa på klockan.

Allt fler kommuner har låsta dörrar in till sina politiker och tjänstemän. I Hudiksvall är delar av kommunhuset öppet, men det finns planer på att låsa helt.

Annons

I vart tredje kommunhus i landet kan en besökare kliva rakt in till den politiska ledningen, det visar en undersökning som tidningen Dagens Samhälle har gjort. Hot mot politiker och tjänstemän har gjort att allt fler kommuner prioriterar säkerhet framför öppenhet.

I kommunhusen i Hudiksvall och i Bergsjö måste besökare idag anmäla sig i en reception för att kunna besöka den politiska ledningen, och i vissa fall även för att besöka någon av kommunernas tjänstemän. I Nordanstig är kommunhuset helt låst, och det finns planer på att även kommunhuset i Hudiksvall ska låsas helt.

I Nordanstig är det nu några år sedan en säkerhetsvägg sattes upp vid entrén. I och med det måste besökare anmäla sig i kommunhusets reception innan han eller hon släpps in i kommunhuset. Anledningen till detta var att yrkesinspektionen hade påpekat att säkerheten behövde bli bättre.

I Hudiksvall finns planer på att införa något liknande. Kommunhuset ska bli stängt så att besökare släpps in efter att de anmält sig i en reception.

- Man får berätta vem man är och vem man ska träffa. Sedan får man antingen bli hämtad av någon eller ta hissen upp själv. Vi måste hitta några rutiner för det, och detaljerna kring det där är inte helt klara, säger Göran Bergsman, säkerhetssamordnare i Hudiksvalls kommun.

Den nya receptionen ska ligga vid huvudentrén och planeras vara klar vid årsskiftet.

Mer läsning

Annons