Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprängolycka på Medskog – stenar flög över riksväg 84 och träffade bil

Vid arbetet med markberedning på norra Medskogsområdet inträffade en sprängolycka där stenblock föll på en bil på Södra Medskog, på andra sidan riksväg 84.

Annons

Läs mer: Nu spränger de vid Medskog

Händelsen inträffade den 12 november. Arbetet på Bilmetro lastbilsanläggning stannade av vid nedslaget. Anställda beskriver det som att "hela kåken skakade" när sprängsten slog ner. Det skulle sedan visa sig att en bil som stod parkerad på området hade blivit träffad med plåtskador som följd.

Bilägaren var iväg på arbete och var inte på plats när stenen träffade bilen. Delar av stenen som träffade bilen återfanns ungefär 50 meter från bilen.

– Det är djupt olyckligt att något sådant har hänt. Tur att det bara var en bil så att det blev plåtskador. Företaget har varit väldigt tillmötesgående efter händelsen och vi har haft bra kontakt, säger bilägaren.

Läs mer: Kedjor söker efter bästa förutsättningarna - därför är Medskog intressant

Fram till olyckan skedde sprängningarna två gånger i veckan och i anslutning till sprängningarna stoppades trafiken på riksväg 84 av säkerhetsskäl.

Sedan sprängolyckan har arbetet lagts om och det sprängs tre gånger om dagen på Norra Medskog som ska bli ett handelsområde.

Om det är en åtgärd som gjorts med anledning av sprängolyckan är oklart. Exploatören är Roph Invest som i sin tur anlitat Wallbergs Åkeri i Ljusdal som entreprenör för att krossa berget. För sprängarbetet svarar Rocab Berg AB. Lars Wallberg uppger att hans företag inte har något ansvar för sprängningarna. Ingen ansvarig företrädare för de andra två företagen har gått att nå för en kommentar om händelsen och vilka åtgärder som vidtagits för att förebygga liknande händelser.

En anmälan har gjorts till Arbetsmiljöverket från Bilmetros sida som anser att händelsen är oacceptabel med hänvisning till säkerheten för kunder och personal. Bilmetro krävde också att få en redovisning av vad som gått fel och hur liknande händelser ska undvikas.

Läs mer: Rophs marklov ställs mot Medskogs strandskydd

En sådan redovisning har också lämnats. Från Arbetsmiljöverkets sida har en inspektör tagit beslutet att inte gå vidare med åtgärder.

Mer läsning