Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spionanklagad nekas ytterligare insyn

/

Marianne Ersson från Hudiksvall får inte se hela det material som författaren Birgitta Almgren använt till den uppmärksammade boken Inte bara spioner som kom ut i höstas.

Annons

Marianne Ersson kände sig felaktigt utpekad som Stasi-spion i boken och överklagade därför Säpos beslut om att bara ge henne tillgång till 115 sidor ur sin akt.

Men nu har Stockholms kammarrätt avslagit överklagandet med hänvisning till att materialet innehåller uppgifter som omfattas av sekretess enligt Offentlighets- och sekretesslagen.

Beskedet kom som en överraskning för Marianne Ersson.

– Jag hade trott att jag skulle få se alla uppgifterna, annars kan jag ju inte rentvå mig. Det ska inte förekomma i en rättsstat, säger Marianne Ersson.

Det lutar åt att hon överklagar till Högsta förvaltningsdomstolen, men det kräver förberedelser och att man formulerar sig på ett sätt som gör att rätten tar upp ärendet.

– Det här är principiellt viktigt tycker jag, i mitt fall har det blivit så groteskt fel och det kan gälla fler personer. Men om jag inte får tillgång till samma material som författaren så hamnar vi i ett moment 22 som aldrig får något slut.

Mer läsning

Annons