Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelmanslag tar ton i Hudik

/

Ett spelmanslag håller på att formas, kanske för första gången i Hudiksvall.

Annons

I ett vitmålat rum på 316 kubik är den enda möbleringen sex stolar. Mer inredning behövs inte för ett spelmanslag. Däremot behövs spelmän och instrument.

– Det började med att Forsa folkdanslag och Bilda ville få igång en verksamhet i Hudiksvall. Det har inte funnits något spelmanslag här, bara gillen, berättar kursledare Gustav Eriksson.

Runt honom sitter fem tjejer i åldern 13–17 år. De utgör just nu Hudiksvalls unga spelmanslag. En spelar saxofon, tre spelar fiol och en spelar klarinett.

– Vi har några fler på gång och vi söker fler, tillägger Gustav Eriksson.

Det som krävs för få att vara med är att man kan sitt instrument och att man kan lära sig låtar på gehör. Om de fick önska får nästa medlem gärna vara en basist.

– Men alla instrument är välkomna, inflikar saxofonisten Alice Andersson.

Upp till 50 personer kan vara med, men det här laget är begränsat till att omfatta ungdomar, även om det inte är några direkta åldrar spikade.

Gruppen startade på vårterminen i år. De har spelat ihop några gånger och övat lite var för sig på hemmaplan.

– Jag måste säga att de är snabba på att ta upp låtar och att det märks att de kan spela på gehör, berömmer Gustav Eriksson.

Just nu arbetar de på att få samman en repertoar. Låten de övar på just nu är en schottis, Johan på loftet, av en spelman i Delsbo. Någon inriktning har de inte hunnit forma.

– Kanske lite mer lokalt, men ändå blandat.

Laget har redan börjat få förfrågningar om framträdanden, men än är det för tidigt. Målet är att de snart ska genomföra en första spelning.

– Till sommaren åtminstone, fastslår Gustav Eriksson.

Mer läsning

Annons