Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spektakulärt fartmonster till marknaden

/
  • Den nya karusellen Speed XXL är det stora dragplåstret på årets marknadstivoli.

När Hälsinge marknad drar igång på fredag presenteras flera nyheter till tivolit. Det mest fartfyllda tillskottet heter Speed XXL. Karusellen är 45 meter hög och kan nå en hastighet på 130 km/h.

Annons

I helgen går startskottet återigen för den klassiska marknaden i Hudiksvall. Mycket är sig likt med försäljning av korvar, kokosbollar, strumpor, skinnjackor och allt annat som säljs vid de hundratals knallar som ställs upp på Glysisvallen och dess kringområden. Marknadsgeneralen Hans Bäckström berättar att försäljningsplatserna i vanlig ordning är helt slutsålda.

- Det kommer att vara 235 försäljningsställen och runt 400 knallar totalt sett. Vi räknar med ungefär 60 000 besökare, säger Hans Bäckström.

Nyheterna på det tillhörande tivolit förväntas locka många besökare till årets upplaga av marknaden. Det allra största dragplåstret är Speed XXL, en karusell där man snurras runt i 130 km/h och som högst befinner sig på 45 meters höjd.

- Man snurrar runt och hänger upp och ner i högsta läget. Det är en av de värsta karusellerna som finns på marknaden, säger Fredrik Back från Björkmans tivoli, som står för karuselluppsättningen.

Ytterligare två fartfyllda karuseller tillkommer i form av Over the Top och Jumping, dessutom finns fjolårsfavoriten Batman kvar.

- Det har alltid varit ett bra tivoli, men nu har vi fler nyheter än vad vi haft tidigare, säger Fredrik Back.

Bland knallarna kommer det också synas vissa förändringar. Kön till att få ställa upp med sitt företag eller försäljningsställe är lång, och i urvalsprocessen har marknadens ansvariga blivit allt mer noggranna. Hans Bäckström berättar att målet är att höja kvalitén på de varor som finns till försäljning.

- Krimskramset försvinner allt mer. Man kan säga att det blir allt fler seriösa produkter. För att överleva som knall måste man ha något som är attraktivt för kunden, säger han.

Mer läsning

Annons