Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spåren finns kvar....Kakelugnsfabriken i Näsviken

/

I en i det närmaste fallfärdig byggnad bakom Blanks bilverkstad i Böle, Näsviken tillverkades en gång i tiden kakelugnar. Än i dag finns lämningar kvar av tillverkningen. I ugnen kan man fortfarande se spåren efter smält glasyr och i högar finns plattor och detaljer till kakelugnar, både runda och kantiga. Kakelugnsluckor ligger också lite här och där.

Annons

Näsvikens Kakelfabrik, som den hette, drevs mellan 1890 och 1930 av släkten Jansson/Janzon. Allt började med att två bröder från Kristinehamn i Värmland, Johan Petter Jansson och Fredrik Wilhelm Jansson, 1850 respektive 1853 kom till Forssån i Näsviken. De verkade under flera perioder i Forsa, Hudiksvall och Delsbo. Deras söner och sonsöner förde traditionen som kruk- och kakelugnsmakare vidare inom Hälsingland, men också på orter utom länet.

Släkten bytte till namnet Janzon och det var Johan Daniel Janzon, född 1860 i Forsa, son till Fredrik Wilhelm Jansson, som startade verksamheten i Böle, Näsviken tillsammans med bland andra nämndemannen Jonas Andersson.

1928 registrerades fabriken som bolag med flera i familjen Janzon som delägare. Bolaget avslutades 1947, men tillverkningen upphörde under första delen av 1930.

Den mesta tillverkningen handlade om kakelugnar, i mindre omfattning gjordes även lerkärl och grönglaserade lerfat och under fabrikens sista år även kakelplattor, blomkrukor och landskapsvapen. Kakelugnarna tillverkades av lera från Uppsala.

En anteckningsbok finns bevarad från åren 1902–1945. Där framgår att sammanlagt 150 kakelugnar levererats och satts upp under åren 1902–1909. År 1902 utgjorde priset för uppsättning av kakelugn 30 kronor samt mat och husrum i tre dagar. Kakelugnarna beställdes främst i Forsa, Hudiksvall, Hög, Hälsingtuna och runt Dellen.

Källa: Birgitta Lundblad, länsmuseet, Gävle.

Mer läsning

Annons