Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spåren finns kvar... Hökarns i Östby lever vidare

/
  • 1. Hökarns i Östby står kvar i närmast ursprungligt skick. Här drevs affär mellan 1903 och 1946.
  • 2. Tvätt- och rengöringsmedel var gångbart på den tid det begav sig.
  • 3. Den här sleven användes att ösa upp snus med. Det mesta såldes i lösvikt.
  • 4. Post i butik är uppenbarligen ingen ny företeelse. Hos Hökarns i Östby finns en postkorg kvar på väggen.
  • 5. Man ville lukta gott förr också. Än i dag kan man känna doften av den här tvålen.
  • 6. Själva affärsdisken har troligen sitt ursprung, kanske från ett apotek i Hudiksvall.
  • 7. Under båda världskrigen rådde det ransonering. Här en lista från 1942.
  • 8. Säkerhetsnålar var nog ett måste förr i tiden. Här några orörda förpackningar med nålar i olika storlekar.
  • 9. Ett flygfoto från 1900-talet visar fastigheten i Östby där Hökarns butik låg. Det är gården längst bort och man kan skymta den väg som gick rakt emot dörren till butiken.Foto: Sockenbilder, Rogsta hembygdsförening

I tider när den ena bybutiken efter den andra tvingas slå igen ska ni veta att en gång i tiden blomstrade bybutiken. Det behövdes inte många gårdar för att det skulle finnas i en liten butik i dess närhet. Ett exempel på detta är det som kom att kallas Hökarns i Östby, Rogsta

Annons

I det här området i Rogsta, från Ingsta till Arnöviken fanns en gång en handfull småbutiker.

Det var Erik Lödén, som var hökarn i Östby. 1903 flyttade han sin butik några hundratals meter från Håckstavikens närhet till fastigheten Östby:1. Gårdsbutiken drevs fram till 1946.

I dag bor Erik Lödéns barnbarn, Gunnel Holmqvist och hennes man, Ingvar, i huset. De har bevarat den gamla butiken i ett i det närmaste ursprungligt skick.

I och med att man tar steget över tröskeln till den gamla butiken känns vingarnas slag. Det mesta står kvar på sin gamla plats och på väggarna sitter reklamaffischer från den tid det begav sig.

Själva butikslokalen är liten, men i ett angränsande rum fanns lagret, där torrvarorna förvarades. Här fanns ingen uppvärmning och på vintern blev det rejält utkylt. Då fick kunderna sätta sig i värmen i familjen Lödéns kök och därifrån göra sina beställningar.

På disken ligger många böcker där kundernas namn finns inskrivna. På den här tiden handlade man oftast på krita och betalade en gång i månaden. När skulden var reglerad kryssades namn och summor över.

Allt såldes i lösvikt och därför var vågen och bessman viktiga ingredienser i butiken. Än i dag står vågen kvar på disken och bessmanet hänger på sin krok på väggen.

Mer läsning

Annons