Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarträffen: Fiskeby

/
  • Hellin Nilsson visar en av affischerna från speceriaffärens tid. Den vill att husmor väljer tvättmedlet Persil.
  • Varför heter det Fiskeby? En förklaring är att just här gick vattenvägen för vikingarna in i landet.
  • 1949 flyttade en femårig Lennart Högberg till Skyttnersgården i Fiskeby, där han bor kvar med hustrun Kristina.- Mamma och pappa är från Färila och cyklade hit till Fiskeby för att köpa gården. Men jag tror de tog tåget hem ...
  • Fiskebys äldsta bygge sägs vara spruthuset. Vid brand körde man dit med häst och vagn för att hämta brandsprutan, men idag liknar det mest en brädhög.
  • Möjligheten till egen trädgård och att kunna odla var ett stort plus med att flytta till Fiskeby, tycker Hellin och Christer Nilsson. Men trots att de kom hit 1999 kallar de sig själva
  • Det råder en slags styrkekamp mellan grannarna Fiskeby och Tolsta. Var linjen dememellan går syns inte med ögat, men märks glasklart i möten med byborna. De här trevliga fåren som vi stötte på betar någonstans i gränslandet, men det är väl säkrast att erkänna att de egentligen är Tolstabor.
  • Här en vy från Sörskogenhållet, som ju också hör till Fiskeby, in mot byn. På 40- eller 50-talet lär det ha funnits en rävfarm på myrmarken mellan Fiskeby och Östanbräck.

Årets sista sommarträff är med Fiskeby, nordost om Hudiksvall. Här bor människor med rötterna i skog och lantbruk kvar i gårdarna, även om byn fått tillskott av yngre generationer.

Annons

Ett antal gårdar och hus huvudsakligen byggda längs en kort sträcka av den väg som leder ut mot Hornslandet, och kor som mumsar grönt gräs nästan så långt man kan se. Där har vi Fiskeby centrum.

Inte allt för länge sedan var det här det hände. Här fanns ju skolan, i det hus som i dag är blåmålat och ligger på vänster sida från Hudiksvall sett. Där gick barn från Östanbräck, Vij, Nordenholm, Smälsk och Tolsta ända in på 50-talet. På den tiden var det också liv och rörelse i kapellet lite upp på höjden just innan Fiskeby övergår i Tolsta, och kommers i lanthandeln.


Lanthandeln finns kvar, men numera är det Christer och Hellin Nilssons hem som de flyttade in i 1999. När tidningen knackar på och frågar om vi får prata lite om Fiskebys och husets historia, släpper de gärna in oss.

-Vi har försökt så länge att ta reda på mer om hur det var här förr. Men det är svårt att få tag i bilder. Vi har egentligen inte en enda bild där vi kan se hur det såg ut när det var speceriaffär. Vi bjöd in Aina Andersson, som ägde affären på 50-talet. Hon berättade mycket men hade heller inga bilder, säger Hellin Nilsson.

Den historia som huset bjuder tas tillvara – här och var hänger reklamplanscher som försökt locka kunderna till köp och på vinden förvaras den gamla köpmandisken – men Christer hoppas att bilden de söker kan finnas hos någon som läser dagens tidning.

-Jag är väldigt intresserad av historia och tycker man får en helt annan känsla för sitt hus om man vet hur det en gång sett ut, säger han.

Några hundra meter bort sitter Lennart Högberg på den soliga gårdsplanen till huset med gårdsnamnet Skyttners. I vanliga fall är han mest på språng, men efter att han nyligen röjde vindfällen i skogen, med en krossad knäskål som följd, har han tvingats till mer stillasittande. Han berättar sin historia som nog kan sägas är rätt vanlig för en pojk uppvuxen i Fiskeby.

-Det är jord och skog hela vägen bakåt i släkten. Det var bara att byta om och jobba efter skolan. Att det bara blev sju års skolgång kan jag tycka är dumt, så här i efterhand. Men man började i skogen vid 14 och köpte första motorsågen vid 16, så var det för de flesta häromkring.

Det finns mycket som är bra med att bo i Fiskeby, det tycker både paret Nilsson och Lennart Högberg. Närheten till stan ger möjlighet att cykla om man ska göra ärenden, men ändå är det på riktiga landet med möjlighet att ha stor trädgård, som Christer och Hellin, och att njuta lugnet. Också yngre familjer hittar nu hit.

-Det byggs om och till i många hus och till exempel i det gamla kapellet har en barnfamilj flyttat in. Fiskeby är bra. Vi har bott på så många ställen, men här har vi landat, säger Christer Nilsson.

Mer läsning

Annons