Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarkul på Stormyra

/

På Stormyra arena hålls i två veckor sommarlovsaktiviteter för barn i området. Det är Hudiksvallsbostäder som startat projektet tillsammans med aktivitetsledarna i syfte att få en gemenskap bland barnen. Alla är välkomna att vara med.

Annons

När vi kommer till den nybyggda arenan på Stormyra möts vi av en grupp barn som sitter i ring med aktivitetsledarna Serwa Faghisa och Hozan Hajo. De leker tärningsleken. Barnen i ringen har blivit tilldelade några småsaker och lite godis, i turordning slår de en stor tärning och den som slår en sexa får plocka något de vill ha i från en annan deltagare i ringen och så går det runt tills aktivitetsledaren säger att det är dags att avsluta.

– Det är en pedagogisk lek där de får lära sig att man inte alltid kan få allting, men det du inte får nu kanske du får en annan gång och samtidigt blir det en kul grej, berättar Serwa som ser till att hålla i gång leken tills alla har fått något.

På måndagen var det premiär efter en veckas planering för ledarna, det började lugnt med ett barn på plats på förmiddagen, men under dagen fylldes det på. Dagen därpå var barnen på plats igen.

– Det brukar alltid vara lite lugnt såhär första veckan vi håller på, men sen brukar det komma flera, säger Serwa.

Serwa är även gruppledare i gänget och var med när Hudiksvallsbostäder startade projektet för fyra år sedan på Håsta.

På Håsta har det blivit en populär aktivitet under sommaren där cirka 60 barn deltar varje dag.

– Barnen kommer tillbaka varje år, de längtar. När jag träffar dem på stan frågar de när det ska börja igen, berättar Serwa som minns när hon själv deltog i sommaraktiviteterna på Håsta som barn.

Hon menar på att det är skönt för de barn vars föräldrar inte kommer ut så mycket att få göra någonting. Det finns även barn vars föräldrar arbetar och inte har möjlighet att hitta på aktiviteter med dem dagtid.

Syftet med projektet på Stormyra arena är att få en gemenskap bland barnen i området.

– Barnen får lära känna varandra och det blir ett bättre och lugnare område med mindre grupperingar där alla kan leka med varandra, säger Serwa.

Till aktiviteterna hör olika pedagogiska lekar och lagsporter. På måndagen gav de sig ut i naturen för att samla på sig kottar, kvistar och annat smått och gott de hittade, som de sedan tillsammans med hjälp av glitterpennor skapade ett konstverk av.

– De får lära sig samarbete och samtidigt också vara kreativa så man inte bara gör fysiska aktiviteter. Barnen har en otrolig fantasi, säger Serwa.

På fredagarna grillar dem tillsammans och på avslutningsdagen blir det något litet extra.

Serwa hoppas att det precis som på Håsta ska bli en populär sommaraktivitet även på Stormyra, som kan fortsätta år efter år och även startas upp på flera områden.

Mer läsning

Annons